Hlavní obsah

Pětiletý chlapec přišel o obě ruce, nohama se naučil jíst i psát

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čchang-Ša

Pro člověka, který přijde najednou o obě ruce, musí být neskutečně těžké začlenit se do normálního života. Pětiletý Luo Jen-po z čínského města Anhua v provincii Chu-nan se však naučil dělat téměř vše pomocí nohou. Jejich pomocí se myje, jí příborem nebo píše. Chlapec tragicky přišel o ruce před dvěma lety.

Článek

Krátce poté, co se Luo v roce 2005 narodil,  se jeho rodiče rozvedli. Chlapec žil pouze s matkou. Když mu byly tři roky, omylem se dotkl drátů vysokého napětí. Zranění byla natolik vážná, že přišel o obě ruce a matka se navíc kvůli nákladnému lékařskému ošetření zadlužila. Musela proto odjet pracovat daleko od domova na jih Číny, aby na splacení dluhů vydělala peníze.

Luo mezitím zůstal se svou babičkou. Právě ta začala dítě učit, jak se má pomocí nohou najíst hůlkami, vyčistit si zuby, otáčet stránky knihy a další činnosti. Šikovné dítě se prý hůlkami samo najedlo již po dvou týdnech.

Učitelka jej učila psát i po vyučování

Luo je celkově velice snaživý, v mateřské školce se chtěl učit psát jako ostatní děti. „Učili jsme ho držet pero pomocí prstů u nohou, ale nejdřív mu to nešlo. On však vytrval a dál se učil psát krůček po krůčku. Trénovala jsem to s ním po vyučování,“ uvedla Luova učitelka z mateřské školky.

Pomocí svých příbuzných a učitelů je teď dítě schopné se o sebe postarat v podstatě samo. Pomocí nohou si například otevře školní batoh, ořeže tužku nebo telefonuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám