Hlavní obsah

Úřad práce vzkázal transsexuálovi, aby se oblékal jako muž

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Darlington

Transsexuální muž z anglického Darlingtonu, jenž se přejmenoval na Tinu Cookovou a přeje si být oslovován v ženském rodě, zvažuje právní kroky proti místnímu úřadu práce. Ty by měly následovat poté, co Tině zaměstnanci úřadu řekli, aby se oblékala jako muž, pokud chce získat práci. Měla by tak prý větší šanci na uplatnění, uvedl Daily Mail.

Článek

Cooková sdělila, že necitlivou „radu“ dostala minulý týden, když spolu s úředníky projednávali důvod jejích neúspěšných pohovorů.

Tina, která se narodila před 54 lety jako Andrew a dřív pracovala jako dělník, je fyzicky stále mužem, ale podstupuje hormonální léčbu, která by měla být završena chirurgickým zákrokem změny pohlaví. Dosud však musí po dobu jednoho roku žít a oblékat se jako žena, jelikož je to jedna ze součástí přeměny pohlaví.

O práci ve stavebnictví přišla Cooková před rokem. „Teprve nedávno jsem se odvážila být tím, kým chci. Moje rodina se mnou nemluví a nemám žádné přátele. Jak mohou očekávat, že s tím přestanu jen proto, abych získala práci? Je to opravdu citlivé téma,“ uvedla Tina.

Nabízejí jí pohovory na servírku

„Nechodím na úřad práce, abych jej zneužívala. Nečekám, že mi z toho budou plynout nějaké výhody, chci jen práci. Mám pocit, že když jdu na úřad, nechtějí mě tam a dělají si legraci. Když mě vidí, snaží se mi třeba domluvit pohovory na servírku v nějakých nóbl restauracích, ale já mám potetovaná předloktí. Neexistuje žádná šance, že bych takové místo získala,“ dodala.

Poprvé si začala Cooková uvědomovat, že se v kůži kluka necítí dobře ve věku okolo šesti až deseti let, ale dlouho to v sobě potlačovala. Když před rokem ztratila práci, rozhodla se konečně uvolnit a být tím, kým touží. Avšak zážitky z 30 neúspěšných pohovorů na zaměstnání jako jsou uklízečka či pomocná síla v kuchyni jsou pro ni velice stresující, s přeměnou pohlaví však kvůli tomu nehodlá přestat.

Reklama

Výběr článků

Načítám