Hlavní obsah

Rumunské čarodějnice čeká za nepravdivou předpověď vězení

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Nad rumunskými čarodějnicemi a šarlatánkami se pozvolna zatahují mračna. Téměř každá větší odlehlejší vesnice této východoevropské země má ve svých řadách ženu, která zastává funkci vědmy a zabývá se okultními silami. Rumunská vláda se to rozhodla regulovat, a tak se budou muset všichni lidé provozující toto řemeslo brzy registrovat. Navíc budou muset za svou "práci" ručit.

Foto: Profimedia.cz

Omyl může stát rumunské senzibily a čarodějky i svobodu.

Článek

Rumunské zákonodárství prošlo počátkem tohoto roku mnoha změnami. Jedna z nich se  dotýká lidí, kteří se až doposud živili čarodějnickými praktikami, které jsou na venkově stále ještě velmi oblíbené. Od prvního ledna je čarodějnictví vedeno jako profese a přísně se vyžaduje živnostenský list pro všechny, kdo ho chtějí provozovat.

Navíc ještě rumunský parlament velmi pravděpodobně schválí dodatek, podle kterého bude moci být ten, jehož předpověď se ukáže jako falešná, uvězněn. Sociální demokrat Vasile Bleotu uvedl, že Senát již tento návrh schválil. Nyní je tak finální slovo na sněmovně, která musí dát návrhu zelenou.

Návrh mimo jiné také čarodějnictvím přikazuje, aby svým zákazníkům vydali účtenku. Mimo to zakazuje výkon tohoto řemesla v blízkosti škol a kostelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám