Hlavní obsah

Učitelku vyhodili kvůli fotografii na Facebooku, drží na ní sklenku vína a pivo

Novinky, Dagmar Plecháčová
Winder

V jedné ruce drží sklenku červeného vína, v druhé půllitrovou sklenici piva a u toho se usmívá, to je asi tak vše, co by se dalo vidět na fotografii americké středoškolské učitelky Ashley Payneové. Snímek pořízený v roce 2009 během její cesty po Evropě se však nelíbil některým rodičům, kteří si posléze stěžovali. Učitelka tak po skončení mateřské na své stávající pracovní místo již nenastoupí.

Článek

Čtyřiadvacetiletá Payneová byla v šoku, když si ji nechal zavolat ředitel školy Apalachee High School ve městě Winder v americké Georgii a předložil jí ultimátum.

„Jen se mě zeptal, jestli mám stránku na Facebooku. Byla jsem překvapená, proč se mě na to ptá, ale odpověděla jsem, že ano. On na to řekl, jestli tam mám nějaké fotografie s alkoholem. Pak mi nabídl, abych buď dala výpověď, nebo že mi pozastaví pracovní poměr,“ uvedla Payneová, která se rozhodla pro první možnost.

Žena se se školou soudí

Učitelka si však příkoří nehodlala nechat líbit a nyní vede se školou právní spory v naději, že svou práci dostane zpět.

„Je to jako kdybych šel do restaurace a uviděl tam učitelku své dcery, jak tam sedí s manželem u sklenky nějakého drinku. Je to proti pravidlům školního řádu? Je to nelegální či nevhodné? Samozřejmě, že ne a tohle je stejná situace,“ je přesvědčen Payneové právník Richard Storrs.

Mladá učitelka angličtiny se mezitím dozvěděla, že stížnost přišla z anonymního e-mailu. Ona sama je však překvapená, jak se někdo z rodičů žáků mohl dostat na její profil na Facebooku, jelikož informace a fotografie může sdílet pouze se svými nejbližšími přáteli.

Školy však prý často varují své profesory a učitele, aby si dali pozor na „nepřijatelné internetové aktivity“ a podle soudu by mohly fotografie Payneové působit jako podporování v užívání alkoholu.

Reklama

Výběr článků

Načítám