Hlavní obsah

Brežňěvova limuzína se v aukci prodala za 4,5 miliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

V pařížské aukci stovky výjimečných starých aut se vůz Zil někdejšího sovětského vůdce Leonida Brežněva prodal ruskému zájemci za 188 100 eur (asi 4,5 milionu korun). Tedy za více, než se utržilo například za vůz Simca francouzského exprezidenta Charlesa de Gaulla, který se vydražil "jen" za 117 900 eur (2,8 miliónu korun). Uvedla to v sobotu francouzská média.

Článek

Na dražbě v rámci automobilového salónu Rétromobile se v pátek večer nabízelo 102 výjimečných aut a utržilo se celkem 7,7 miliónu eur (185 miliónů korun). To je podle pořadatelské společnosti Artcurial v této kategorii rekord. Většina kupců pocházela ze zahraničí.

Dalším vydraženým prezidentským autem byl Citroën DS 23 Valéryho Giscarda d'Estainga, který si zájemce koupil za 37.700 eur. Více než 190.000 eur zaplatil americký zpěvák Jamiroquai za Ferrari 250 GT. Legendární lidové vozidlo 2CV Citroën z roku 1953 se prodalo za 15.300 eur.

Dražit se podle zpráv před aukcí měl i první vůz Johna Lennona, kterým je Ferrari 330 GT 2 2 Coupe. Člen legendární skupiny Beatles si auto pořídil za 2000 dolarů (dnešních asi 35 300 korun) v roce 1965 a očekávalo se, že prodat by se nyní mohlo za 120 000 až 170 000 eur (zhruba tři až čtyři milióny korun). Pozdější zprávy se o tom ale nezmínily.

Lidé však mají jen malou naději uvidět tato vzácná auta v ulicích, přestože jsou v dobrém stavu a pojízdná, protože jsou především určena pro muzejní expozice nebo soukromé sbírky. Vyjíždět by podle agentury AFP měla jen při zvláštních příležitostech.

"V případě vozu Simca je úžasné si sednout dozadu na místo generála (de Gaulla) a představovat si například, na co myslel při setkání s (americkým prezidentem) Johnem Fitzgeraldem Kennedym, který byl přijat v tomto autě v Paříži v roce 1961," poznamenal ředitel motoristického odboru společnosti Artcurial Matthieu Lamoure. Tím se podle něj vysvětluje i částka, která nakonec přesáhla čtyřnásobek katalogové ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám