Hlavní obsah

Tygří námluvy v ostravské zoo začnou na Valentýna

– Ostrava

Symbolicky na svatého Valentýna začnou v ostravské zoologické zahradě tygří námluvy. Pářit by se v tento den měl samec Tharo, který v sobotu kvůli zplození další generace přicestoval do Ostravy ze zahrady Kolíně nad Rýnem. Partnerkou mu bude třináctiletá samice Maja. Ta už v Ostravě odchovala řadu potomků. Uvedla to mluvčí zahrady Šárka Kalousková.

V ostravské zoo začnou tygří námluvyVideo: ČTK

 
Článek

"Samice tygrů ussurijských mívají říji jednou za rok. Bývá to právě na konci zimy. U naší Maji to vychází přesně na Valentýna. Takže příští týden by už oba tygři měli být spolu a začít se pářit," vysvětlila mluvčí. Dodala, že zvířata budou během říje spolu trávit hodně času a jejich milostné hrátky budou moci sledovat i návštěvníci zahrady.

Zatím šelmy dělí silná mříž

"V té době samice samci projevuje podřízenost, škádlí se. Dochází i ke kousání. Nijak si ale neubližují," doplnila. Než ale nastane čas námluv, bude šelmy dělit silná mříž. "Je důležité, aby si na sebe před samotným pářením trochu zvykli," řekla.

Maja už v Ostravě odchovala několik mláďat. Její dosavadní partner Xaro byl přestěhován do zahrady v Praze. Tharova partnerka v německé zoo zase před časem uhynula, a tak koordinátorka chovu navrhla samcův přesun do Česka. "Dojde tak ke změně krve a genů. To je pro chov dobré. Tharo je z genetického hlediska ceněným samcem, podobně jako je Maja ceněnou samicí," doplnila.

Říje trvá až dva měsíce

Podle ošetřovatelů může říje tygrů trvat až dva měsíce. Po jejím skončení budou partneři od sebe opět odděleni. Podaří-li se Maje zabřeznout, bude pak už veškerá péče spočívat již jen na ní. "I ve volné přírodě totiž žijí tygři samotářským způsobem a samec se samicí se potkávají pouze v období páření," uvedla Kalousková.

Maja se narodila v roce 1998 v petrohradské zoo a od roku 1999 žije v ostravské zoo. Za tu dobu vychovala celkem šest mláďat - čtyři samičky a dva samečky. Tharo je o tři roky starší, narodil se v roce 1995 v Berlíně a ve světových zoologických zahradách dnes žije osm jeho potomků. "Má tři syny a pět dcer," uvedla Kalousková.

Ve volní přírodě žije jen 300 kusů 

Tygr ussurijský žil původně na rozsáhlém území mezi Bajkalem a pobřežím Tichého oceánu. Nyní je šelma na pokraji vyhynutí. Na vině je především nelegální lov. Kožešina je mezi pytláky a zámožnými střelci ceněnou trofejí. Ve volné přírodě dnes žije podle odhadů jen 300 kusů. V zajetí pak jednou tolik.

Reklama

Výběr článků

Načítám