Hlavní obsah

Slovenka má orgány v těle na opačné straně, včetně srdce

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Šestadvacetiletá Slovenka Dana Králiková má orgány v těle umístěné opačně. Srdce jí bije v pravé části hrudníku. Kromě srdce má dívka na opačné straně také játra a žlučník. Tuto anomálii jí lékaři zjistili až ve věku 19let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Maminka tříměsíční Kristínky pro deník Nový čas s úsměvem uvedla, že alespoň má srdce na pravém místě.

„Šla jsem k lékaři na běžné vyšetření, kde zjistili, že srdce mám na pravé straně a opačně mám i další orgány. Nemám s tím žádné potíže,“ uvedla Králiková, která žije v obci Veľké Chlievany u Bánovců nad Bebravou.

Je zarážející, že do věku 19 let ji lékaři běžně poslouchali, jak její srdce bije na levé straně a nic jim neukázal ani rentgenový snímek. „Já sama jsem si také neuvědomovala, že mi srdce bije na pravé straně,“ dodala.

U novorozené dcerky se hned ptala na orgány

Když se jí narodila dcera, první, o co se zajímala, bylo, zda má malá Kristínka orgány na správných místech. „Je zcela v pořádku,“ říká spokojeně. Její manžel Juraj (28) si dobře uvědomuje, že má výjimečnou ženu.

„Nechtěl jsem jí věřit, když mi říkala, že má srdce na pravé straně. Myslel jsem, že žertuje,“ uvedl.

Chirurg Ladislav Babiak, který jí operoval žlučník, říká, že ve své 30leté praxi se s takovým pacientem setkal jen dvakrát. „Vzhledem k tomu, že pacientka měla orgány naopak, operace, která trvá obvykle půl hodiny, trvala půl druhé hodiny. Museli jsme postupovat velmi opatrně,“ říká Babiak.

Reklama

Výběr článků

Načítám