Hlavní obsah

Američané oslavují sviště, zemi předpověděl brzké jaro

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gobbler’s Knob

Svišť Punxsatawney Phil pojmenovaný podle městečka v Pensylvánii, kde žije, si i tento rok užil svou minutu slávy. Jako již každý rok byl na Hromnice opět za rosničku, mající předpovědět brzký či pozdní příchod jara. Američany tentokrát potěšil. Navzdory mrazům, které nyní sužují velkou část USA, předpověděl brzký příchod jara.

Článek

Podle tradice vyleze Phil vždy 2. února ze svého "doupěte" a zvláštní komise složená z několika lidí dohlíží na Philovo chování. Pokud svišť spatří stín a uteče, znamená to ještě šest týdnů zimy, v opačném případě předpovídá brzké jaro.

Každoročně se na velké kulturní události schází tisíce lidí. Zřejmě jediná událost, kterou je vesnice Punxsutawney ležící zhruba 100 kilometrů severovýchodně od Pittsburghu známá, přilákala obrovské množství lidí i letos.

Slavnostně oblečení členové rady tvrdí, že Phil jim oznámí svou předpověď ve svištinštině, které rozumí právě jen oni. A navzdory tomu, že se svišti v zajetí běžně dožívají zhruba deseti let, rada tvrdí, že jeden a tentýž Phil předpovídal již po stojednadvacáté. Loni přitom Američanům vyvěštil dlouhou zimu.

Speciální lektvar

Phil poprvé svou předpověď "vyslovil" roku 1891. Za jeho dlouhověkost prý může speciální magický lektvar, který dostává každé léto. Ten mu má zajistit spokojený život na dalších sedm let.

V USA velmi známá tradice se proslavila světově až v roce 1993, kdy slavila obrovský úspěch komedie Na hromnice o den více s Billem Murrayem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám