Hlavní obsah

Vtipálek obarvil kanadskou řeku na svítivě zeleno

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vancouver

V českých končinách máme zkušenost s jedinci, kteří z legrace vylijí do vodní fontány čistící prostředek a pěna zakrátko zamoří okolí. V Kanadě zašel neznámý vtipálek ještě dále, místní řeku Goldstream obarvil pomocí fluoresceinu na svítivě zeleno a vyděsil tak nejen poblíž žijící obyvatele, ale také ochránce životního prostředí.

Článek

Zpočátku nikdo netušil, co výrazné zbarvení způsobilo, ale po rozborech vody bylo zjištěno, že se jedná o červené organické barvivo fluorescein, které v kapalině velmi silně zeleně fluoreskuje.

Ačkoli vtipálek vodu barvil před třemi týdny, zatím stále nebyl dopaden. Naštěstí zabarvení trvalo jen několik hodin a nezpůsobilo žádné škody. Fluorescein se běžně používá při průzkumech vodních a říčních proudů. Studie, kterou provedlo kanadské vědecké centrum životního prostředí potvrdilo, že voda není toxická.

„Každý byl ze začátku v šoku z toho, co vidí, ten den to byla velká zpráva. Nikdo zřejmě nevěděl, co to způsobilo,“ uvedl turista, který nezvykle zbarvenou řeku natočil na kameru a videozáznam umístit na internet.

Reklama

Výběr článků

Načítám