Hlavní obsah

Matka nechá zmrazit svá vajíčka pro neplodnou dceru

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sheffield

Angličanka Penny Jarvisová z Sheffieldu před dvěma lety porodila dcerku Mackenzie, u které byl objeven Turnerův syndrom. To mimo jiné znamená, že jí chybí chromozóm X a nebude moci mít děti. Její matka jí však o tuto radost nehodlá ochudit, a proto se chystá malé dceři zmrazit vlastní vajíčka. V praxi to znamená, že by tak vlastně Mackenzie v budoucnu porodila svého sourozence.

Foto: Profimedia.cz

Maminka Penny Jarvisová s dcerkou trpící Turnerovým syndromem Mackenzie Stephensovou.

Článek

Turnerův syndrom postihující pouze dívky znamená, že se holčičky většinou narodí bez funkčních vaječníků, což jim znemožňuje počít dítě přirozenou cestu.

„Lékař tenkrát mluvil něco o chromozómech a vše to bylo trochu rozostřené. Jediné slovo, které mi uvízlo v paměti, byla neplodnost a v tu chvíli jsem začala plakat. Být matkou chce přece většina žen,“ řekla pětadvacetiletá Jarvisová, která má ještě další čtyři děti.

Foto: Profimedia.cz

Penny Jarvisová má již pět potomků, proto se nebojí vzdát vajíček pro svou dcerku.

Foto: Profimedia.cz

Malá Mackenzie Stephensová s matkou Penny Jarvisovou a otcem Karlem Stephensem.

Malá Mackenzie potřebuje denně injekčně aplikovat svou dávku růstového hormonu a je také částečně hluchá, pro komunikaci s rodinou proto používá převážně znakovou řeč. Rodiče však věří, že si jejich dcerka jednou najde partnera, se kterým se budou milovat a také založí rodinu. Většina z dívčiných duševních i fyzických potíží se navíc dá léčit.

Foto: Profimedia.cz

Rodina i s nejmladší dcerkou Jaymie-Lee Stephensovou.

„Samozřejmě, že bych byla ráda, kdyby jí vajíčka věnovala některá ze sester, ale pokud by to neudělaly, budou tam ta má a rozhodnutí je jen na ní. Pár lidí mi řeklo, že se jim to zdá trochu zvláštní, ale vesměs mě lidé podporují,“ dodala Jarvisová.

Reklama

Výběr článků

Načítám