Hlavní obsah

Těžce zraněná želva už opět začíná chodit díky přídavným kolečkům

– Ramat Gan (Izrael)
Novinky, Jakub Kynčl

Želva Tzvika skončila po přejetí sekačkou na trávu takřka imobilní. Byla vážně zraněna a nemohla chodit. Jenže v izraelské nemocnici pro divokou zvěř se rozhodli, že ji zachrání. Těsně před zadní pár končetin jí izraelští veterináři tedy nainstalovali přídavná kolečka, která želvičce zjednodušují chůzi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Želva se zlomeným krunýřem jezdí na speciálním kolečkovém křesleVideo: Reuters

 
Článek

Tzvika se dostala do centra pro zraněná zvířata již před několika měsíci. Želvě se po nehodě se sekačkou trávy navíc rozšířila pod krunýřem infekce a s postupem času jí začala chůze činit ještě větší obtíže a navíc začala mít i problémy se stravováním.

"Fraktura procházela středem těla, a tak měla želva poškozenou i páteř. U většiny zvířat by to znamenalo, že už nikdy nebudou chodit a ztratí kontrolu nad svými zadními končetinami. Ona však může chodit, jen má nyní opravdu slabé zadní nohy," informoval veterinář Nili Anglister.

Veterináři se tak rozhodli k jejímu břichu připevnit kolečka a zkusit, jak bude reagovat. Překvapivě byla želva tak nadšená, že se první zařízení používáním rychle rozpadlo a muselo být nahrazeno novým silnějším, které nyní bezpečně funguje. Veterináři doufají, že ji budou moci časem vypustit do přírody, ačkoliv dodávají, že mají želvy při podobných zraněních velmi dlouhou rehabilitační dobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám