Hlavní obsah

Úřady zrušily jediné bezpohlavní osobě světa označení, teď bude ženou

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Pokud byste na ulici potkali Norrie z Austrálie, zřejmě by vám dělalo problém určit, zda se jedná o muže či o ženu. Norrie byla totiž až donedávna jediným člověkem, který měl v občanském průkazu v kolonce pohlaví napsáno „nespecifikováno“. Případ se však stal natolik mediálně populární, že se úřady rozhodly zrušit toto označení a vystavit občanský průkaz nový s již definovaným pohlavím.

Článek

Devětačtyřicetiletá Norrie nyní čeká na vystavení dokumentů. Podle předběžných informací se však úřady budou řídit jejím současným pohlavím, které je ženské. Minulost kontroverzní osoby je však přinejmenším zajímavá.

Norrie se narodila jako kluk v malém skotském městě. Když jí bylo sedm let, její rodina se přestěhovala do Austrálie, kde vyrostla a žila jako homosexuál. „Byla 90. léta, kdy Boy George mohl dělat všechno, ale ve skutečném životě to tak nebylo,“ posteskla si Norrie. Zažila diskriminaci v práci i nepříjemné narážky od cizích lidí. Nakonec uvěřila, že nejspíš bude ženou žijící v mužském těle. Rozhodla se proto pro změnu pohlaví, která jí byla v jejích 27 letech provedena. Avšak ani poté se necítila naplněna.

Úřady se nyní od dřívějšího rozhodnutí distancují

„Já nejsem konkrétně muž nebo žena, kdyby mě někdo chtěl specifikovat, byla by to chyba,“ je přesvědčena Norrie. K podobnému názoru došli i lékaři, kteří ji vyšetřovali, z fyzických i psychických testů také nemohli přesně určit pohlaví. Na základě jejich prohlášení se tak stát Nový Jižní Wales rozhodl v občanském průkazu u kolonky pohlaví uvést „nespecifikováno“.

„Většina lidí patří do jedné z kategorií - muž či žena. Pak je tu ale také menšina, která spadá někam doprostřed,“ sdělil profesor lékařské univerzity v Minnesotě, který zkoumá genderové rozdíly.

Ačkoli byla Norrie s označením „nespecifikováno“ spokojená, úřadům se nakonec jejich jednání nezdálo nejšťastnější, a proto se rozhodli pro vydání nového občanského průkazu, kde by již bylo jasné, k jakému pohlaví patří. Norrie je ale nespokojená a snaží se úřady přesvědčit, aby na ni neutvářely nátlak a nezaškatulkovávaly ji do určité skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám