Hlavní obsah

V Tokiu se vydražil tuňák extra kvality za 7,5 miliónu korun

Novinky, Dagmar Plecháčová
Tokio

Zaplatit za tuňáka v přepočtu sedm a půl miliónu korun se může zdát neuvěřitelné, ale pokud je taková ryba prvotřídní kvality a váží více než 300 kilogramů, miliónové částky padají poměrně běžně. Zvláště pak na vyhlášeném japonském místě zvaném Tsukiji, největším trhu ryb a mořských plodů na světě. Během první novoroční aukce, která se konala ve středu, se za rekordních 7,5 miliónu korun prodal tuňák o hmotnosti 342 kilogramů.

Článek

Mohutná ryba druhu tuňák obecný nebo také modroploutvý může výjimečně dorůst až do délky tří metrů a vážit i více než půl tuny. Pro své kvalitní a lahodné maso je jednou z nejvíce lovených ryb vůbec.

Přirozeně se vyskytuje v Atlantickém oceánu, Středozemním a Černém moři, chová se také v Japonsku. Velkoobchod ryb jen kvete, za poslední roky se však lov tuňáků zdvojnásobil, což v oblasti kolem Středozemního moře způsobilo téměř vyhynutí některých druhů této ryby.

Foto: Profimedia.cz

Extra kvalitní a velké tuňáky si většinou rozdějí dva nebo více majitelů restaurací.

Japonsko je přitom největším odběratelem, jelikož z tuňáků se vyrábí například velice oblíbené sushi. Takto obrovského tuňáka za vysoké ceny si obvykle koupí několik majitelů luxusních restaurací dohromady, přičemž hostům mohou být pokrmy z jeho masa servírovány již několik hodin po výlovu.

Foto: Profimedia.cz

Obrovské množství mražených tuňáků a dalších zhruba 400 druhů ryb se prodává každý den na největším trhu ryb a mořských plodů Tsukiji.

Reklama

Výběr článků

Načítám