Hlavní obsah

Pavel Vondruška je po operaci. Už se usmívá, říká jeho bratr

Novinky, David Zápal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cimrmanolog Pavel Vondruška (85), kterého si diváci nejvíce pamatují coby tajemníka JZD z trilogie Slunce, seno..., se po hrůzném pádu z pódia Stavovského divadla do orchestřiště probral z umělého spánku. "Už mě poznává a komunikuje," sdělil Novinkám jeho bratr Miloš Vondruška.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Vondruška se Zdeňkem Svěrákem při premiéře filmu Vratné lahve.

Článek

Lékaři pacienta hned po příjmu uvedli do umělého spánku. "Na Silvestra byl ale již při vědomí. Od té doby se jeho stav lepší," říká Miloš Vondruška

V tisku se objevily zprávy, že bývalá opora Žižkovského divadla Járy Cimrmana utrpěla po úraze frakturu lebky a krvácela do mozku. To jeho nejbližší příbuzný odmítá.

"Ani jedno z toho nebyla pravda. Vyšetření počítačovou tomografií krvácení mimochodem vyloučilo. Bratr ve skutečnosti prodělal zranění obličejového oblouku. Jde o kost pod okem. Má za sebou operaci a prakticky se mu to již zahojilo. Špatně se mu mluvilo, ale nyní se mnou normálně hovoří.

Následky zranění rychle pomíjejí. Už mě poznává a povídáme si," prozradil o tři roky mladší bratr zraněného herce. Na otázku, zda úraz nezanechá na jeho sourozenci doživotní následky, ale prý v tuto chvíli ještě nikdo nedokáže odpovědět.

Již má lepší náladu, těší bratra

"Pavlovi se už ale zvedla nálada. Když jsem za ním včera byl, již od dveří mě vítal, mával na mě a zvesela si se mnou povídal. Dával najevo velkou radost z návštěvy," těší Miloše Vondrušku, který stejně jako bratr provádí zahraniční turisty Stavovským divadlem.

Zatímco pan Pavel působí jako průvodce anglicky hovořících návštěvníků, jeho bratr, původním povoláním inženýr, se zaměřuje na francouzsky a německy hovořící cizince.

"Rodina si nepřeje jeho zdravotní stav příliš medializovat. Jen se nám nelíbilo, jaké nepřesné informace o bratrovi vycházely. Ani Pavel ve svém věku podle mého soudu již nestojí o publicitu, které se mu dostává," dodal Vondruška.

Vykřeše se z toho, věří Svěrák

Návštěvu u nemocného přítele má za sebou i Vondruškův divadelní kolega a kamarád Zdeněk Svěrák.

"Byl jsem za ním v pondělí. Ještě ale není příliš komunikativní, aby mi řekl, jak se mu to přihodilo. Sice mluvil, ale ještě to bylo trochu zmatené. Přece jen utrpěl vážné zranění. Věřím však, že se z toho Pavel vykřeše. Je nesmírně houževnatý," odpověděl na dotaz Novinek Svěrák.

Herec a dirigent Pavel Vondruška utrpěl zranění 26. prosince loňského roku při pádu z výšky přes pět metrů ve chvíli, kdy provázel turisty Stavovským divadlem. První prognózy nebyly vůbec příznivé. Nyní se ale zdá, že i přes pokročilý věk spěje k úplnému zotavení z následků hrůzné nehody.

Reklama

Výběr článků

Načítám