Hlavní obsah

V ČR se mají poprvé narodit sloni

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Slonice Johti a Vishesh, které mají nejpozději příští rok v březnu přivést na svět dlouho očekávaná mláďata, si nyní v ostravské zoologické zahradě užívají zimu. Ošetřovatelé obě březí slonice ale pečlivě kontrolují a hlídají, aby si neublížily a rizikové porody zvládly co nejlépe. Slůňata se totiž v žádné české zoo dosud nenarodila.

Článek

„Pokud se nám to podaří, byla by to unikátní záležitost. Budou to ale hodně náročné porody. Zatím se v republice narodilo jen jedno slůně, bylo však už mrtvé. Stalo se to v zoo v Ústí nad Labem,“ líčila mluvčí ostravské zoologické zahrady Šárka Kalousková s tím, že v zahraničních zahradách se rozmnožování slonů daří více.

„Mají totiž velká sloní stáda, kde si samice navzájem při porodech pomáhají, aby nedošlo například k zašlápnutí slůněte. My máme jen tři sloní samice, takže se jim pokusíme pomoci sami. U starší Johti to bude snadnější, jelikož je kontaktním slonem. Pracovala totiž v cirkusu, takže se k ní ošetřovatelé mohou přiblížit. Zkoušíme ji přivazovat na řetězy a odsouvat ji, aby při porodu věděla, že jí nechceme ublížit, ale pomoci, aby slůně nezašlápla a zůstalo naživu,“ popisovala dále Kalousková.

Slonice Johti rodila již třikrát, dvě mláďata však nepřežila. Jedno slůně se jí však nakonec podařilo odchovat, a to v Irsku. Ze severu Evropy do Ostravy přicestovala společně právě se svou dcerou Vishesh, která nyní bude prvorodičkou. „U ní také může příjít porod mnohem dříve, třeba i během pár týdnů, obzvláště pokud se bude drát na svět sloní kluk,“ vysvětlila mluvčí a doplnila, že slonice bývají březí 22 až 24 měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám