Hlavní obsah

Neodolatelná čokoláda: Vědci uspořádali tažení na genom kakaovníku

Novinky, coe

Někteří mlsálci si svůj život bez čokolády nedokáží představit už nyní. Američtí vědci ale odhalili metodu, jak dosáhnout toho, aby byla tato oblíbená pochutina prakticky neodolatelná. Technologie, díky níž má nabýt čokoláda téměř dokonalé chuti, se skrývá ve výzkumu deoxyribonukleové kyseliny, tedy DNA. V neděli o tom informoval server Sky News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědcům se totiž podařil sestavit genetický kód kakaovníku. Díky tomu by se v budoucnu mohla vyrábět čokoláda, která bude zdravější a mnohem chutnější.

Tým expertů z Pensylvánské univerzity pracoval s druhem kávovníku s názvem Criollo, z něhož se vyrábí nejlepší čokoláda. Tento druh vyšlechtili už před dávnými lety Mayové, v dnešní době se však pěstuje jeho upravená forma. Produkuje sice kvalitativně horší boby, ale zato lépe odolává chorobám, které ho napadají.

Nově zjištěný genom této rostliny, která nyní svými kakaovými boby zabezpečuje necelých pět procent světové produkce čokolády, by mohl umožnit její cestu na výsluní. V genomu se objevují také prvky genetického materiálu, které kontrolují ostatní geny, čímž v podstatě ovlivňují kvalitu celé rostliny.

„Naše analýza genomu Criolla odhalila genetickou bázi rostliny, vedoucí k nejdůležitějším složkám plodů – oleji, flavonoidům a terpenoidům. To vedlo také k objevení genů činných v obranném procesu, všechny tyto geny mohou posloužit k urychlení vývoje vynikajícího druhu kakovníků,“ uvedla jedna z členek výzkumného týmu univerzity Siela Maximová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám