Hlavní obsah

Vědec sestavil stroj na duhu

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omaha

Profesor Michael Jones McKean z Virginia Commonwealth University zkonstruoval stroj na duhu. Ve svém původním bydlišti v Omaze v americkém státě Nebraska umístil na střechu zařízení, které dvakrát denně vytvoří na vybraném místě na patnáct minut umělou duhu.

Článek

Na budově Bemis Center vybaveném slunečními kolektory sbírá zařízení dešťovou vodu, kterou pak rozprašují ve stanovený čas vysokotlaké pumpy ve formě jemného aerosolu. Chodci pak vidí duhu až ze vzdálenosti kolem 300 metrů a mohou skrz ni i projít.

Pumpy poháněné energií ze solárních panelů vytvářejí podmínky pro vytvoření duhy, která se objevuje v přírodě po dešti, kdy se sluneční světlo láme na dešťových kapkách.

Světlo totiž vstupuje do opticky hustšího prostředí a rozkládá se na jednotlivé barevné složky spektra - přechází od červené do oranžové a žluté, přes zelenou do modré a fialové. Poslední pověstnou barvou duhy je indigová. Ve skutečnosti jsou však barevné přechody spojité.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám