Hlavní obsah

Zmizení nejslavnější pilotky všech dob je asi objasněné

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani po 73 letech od zmizení slavné americké pilotky Amelie Earhartové nejsou historici schopni říci, co se přesně přihodilo. Nyní se však zdá, že jsou vyřešení dlouholeté záhady blíže, než kdykoliv předtím. A příbuzní pilotky nejsou z nejnovějších zjištění zrovna nadšení. Zdá se totiž, že její smrt nebyla ani v nejmenším tak rychlá, jak se doposud předpokládalo.

Článek

Odpověď má poskytnout kost nalezená na ostrově Nikumaroro (dříve Gardnerův ostrov) v jihozápadním Pacifiku. Na ostrově se také vyjma kosti, která pochází pravděpodobně z prstu ruky, podařilo nalézt kousky kapesního nože, předválečné americké láhve a pudřenku.

Expedice zde objevila i pozůstatky menších ohnišť, ptačí a rybí kosti a zejména prázdné lastury ústřic seřazené do řady, jako kdyby se do nich někdo snažil zachytit dešťovou vodu.

Objev značně zvyšuje pravděpodobnost, že Earhartová se svým navigátorem Fredem Noonanem nezahynuli po pádu letadla do vody rychlou smrtí. Je dost možné, že zemřeli až na ostrově po marné snaze udržet se při životě jako trosečníci. O jejich pozůstatky se pak podle vědců pravděpodobně velmi rychle postarali krabi, kterých je na ostrově obrovské množství.

Nejslavnější pilotce všech dob bylo ve chvíli zmizení 41 let. Osudným se jí stal pokus obletět celý svět. Poslední hlášení podala ve chvíli, kdy se blížila k Howlandovu ostrovu. Mělo se za to, že její letadlo chvíli poté spadlo do vod Pacifiku, když mu došlo palivo. Psalo se 2. července 1937.

Foto: Profimedia.cz

Amelia Earhartová

Existuje mnoho teorií, jaký byl konec pilotky a jejího navigátora. Vyjma pádu letadla do vody nebo přistání u neobydleného ostrůvku se objevila teorie, že Earhartovou popravili Japonci jako zvěda.

Pilotka si získala srdce Američanů, když se jí jako první ženě na světě podařilo v sólovém letu přeletět Atlantik. Nedávno se o ní dokonce natočil film Amelia, glorifikující její letecké úspěchy. Hlavní roli v něm sehrála Hillary Swanková.

Foto: Profimedia.cz

Hillary Swanková si ve snímku Amelia zahrála roli Amelie Earhartové.

Vědci se nejdříve domnívali, že kost patří želvě. Odborná zkoumání však zjistila, že kost patří člověku. Na místě se pak nalezly ještě dva malé kousky kostí. Několik členů rodiny legendární pilotky již poskytlo vzorky DNA, které budou porovnány s nalezenými pozůstatky.

Dokument popisující dlouhé hledání všech stop po známé pilotce odvysílal o víkendu britský Discovery Channel.

"Po 22 letech důkladného zkoumání a 10 náročných expedicích můžeme říci, že všechny důkazy, které jsme našli na ostrově Nikumaroro jsou v souladu s teorií, že Earhartová a její navigátor Fred Noonan na ostrově přistáli a zemřeli na něm jako trosečníci," uvedl vedoucí skupiny TIGHAR Ric Gillespie, který se zabývá zjišťováním osudů ztracených pilotů a letadel.

Foto: Profimedia.cz

Amelia Earhartová

"Bylo jasně vidět, že byl kapesní nůž rozbit na části nějakým tupým objektem, pravděpodobně ve snaze získat z něj ostré čepele. Můžeme jen spekulovat o tom, že jako trosečníci více využijete samotné čepele, než celý nůž," uvedl Gillespie.

Příbuzní však nemají z nejnovějších zjištění ani trochu radost.

Foto: Profimedia.cz

Amelia Earhartová v kokpitu

"Náraz do moře, to je krásné, čisté a rychlé ukončení života. Skončit jako uprchlík na atolu bez zdroje vody, zemřít pomalou smrtí a být sežrán kraby, to není smrt, kterou byste přáli svým příbuzným," dodal Gillespie.

Případ možná mohl být vyřešen již roku 1940

Earhartová byla prohlášena za mrtvou 18 měsíců po svém zmizení. Britské koloniální úřady získaly ze stejného ostrova 13 lidských kostí, které měly patřit podle zkoumání bílé ženě, již tři roky po nehodě. Případ však nebyl řádně prošetřen a kosti se od té doby již dávno ztratily.

Anketa

Věříte tomu, že Amelia Earhartová skutečně zemřela jako trosečník?
Ano
88,7 %
Ne
11,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5917 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám