Hlavní obsah

Bouře odhalila na izraelském pobřeží římskou sochu starou 2000 let

– Jeruzalém
Novinky, Dagmar Plecháčová

Mrazivá zimní bouře není rozhodně nic příjemného. O to pozitivnější je proto fakt, že může mít na svědomí i něco hezkého. Vlivem silného větru, mořských vln a bouře byla totiž na izraelském pobřeží objevena až 2000 let stará římská socha. Ta ležela pohřbena pod troskami rozbitého útesu v Izraeli.

Článek

Izraelská památková správa v úterý uvedla, že torzo ženské postavy z bílého mramoru oděné v tóze bylo nalezeno v pozůstatcích útesu u starobylého přístavu Aškelon.

„Archeologové ne vždy objeví pamětihodnosti pomocí vlastních sil a nástrojů. Mnohdy nám je pomůže odhalit příroda. V tomto případě to byla bouře, co nám tuto krásu přinesla,“ sdělil výzkumný pracovník úřadu Yigal Israeli.

Podle něj je socha, která nemá hlavu ani ruce, asi 120 centimetrů vysoká, váží 200 kilogramů a může být stará až 2000 let. Na místě byly nalezeny i fragmenty římských lázní a mozaiky.

Bouře, která zároveň poničila některá jiná památková naleziště podél pobřeží, tak měla i pozitivnější stránku v podobě nalezené unikátní sochy.

Reklama

Výběr článků

Načítám