Hlavní obsah

Chlapec trpí vzácným onemocněním, několikrát do týdne pláče krev

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knoxville

Calvino Inman je na první pohled typický teenager, který se svou partou hraje basketbal, chodí do školy a prohání holky. Poslední dva roky ho však trápí vzácné onemocnění, několikrát do týdne se mu samovolně spustí pláč. Místo slz se mu ale z očí řine krev. Lékaři jsou zatím bezradní a netuší, co tento neobvyklý pláč, jenž trvá někdy i hodinu, způsobuje, informovat britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Krvavé slzy přicházejí nečekaně, dokonce i v noci.

Článek

Se sedmnáctiletým teenagerem z amerického Knoxville v Tennessee už byl natočen i dokument, kde je vidět, jak prochází mnoha vyšetřeními. Ta měla objasnit, zda se nejedná například o nádor, porušené slzné kanálky či genetickou vadu, zatím však vše bezúspěšně.

„Lidé mi pořád říkají, že jsem posedlý. Krvácení přichází nečekaně a kdekoli, ve škole, doma i v noci. Většinou nevím, kdy to přijde, ale někdy to pálí a pak to začne. Někdy o tom dokonce ani nevím a uvědomím si to až ve chvíli, kdy na mě lidé začnou zírat. Pak mám ale pocit jakoby mě někdo mlátil kladivem do levé strany hlavy. V noci nemůžu spát, jen ležím a sleduji hodiny,“ vysvětlil Inman.

Foto: Profimedia.cz

Sedmnáctiletý Calvino Inman trpí krvácením z očí již dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Calvino Inman se svou rodinou.

Chlapcova matka Tammy Mynattová se obává, že lékařům už došly nápady, o co by se mohlo jednat. „Byli jsme asi u patnácti odborníků z New Yorku, Memphisu i Atlanty. Je to tak frustrující vidět svého syna takhle trpět,“ řekla matka, která se nyní bude snažit zkontaktovat i se zahraničními lékaři. „Jen se modlím, že tam venku je někdo, kdo bude vědět, jak mu pomoci,“ dodala starostlivá žena.

Foto: Profimedia.cz

Mladý Američan je nešťastný, lékaři si s ním nevědí rady.

Calvinův případ však není ojedinělý. Před třemi lety se totéž objevilo i u trojnásobné maminky Rashidy Begumové z města Patna v Indii a pokračuje dodnes. Také ji tento stav nesmírně vysiluje. Sedmadvacetiletá žena začala plakat krev po období silných záchvatů zvracení a bolestí hlavy.

Její čtyřicetiletý manžel Mohammed Aslam, který si Rashidu vzal i přes protesty jeho rodiny, se o svou ženu a jejich tři děti ve věku deseti, osmi a pěti let obětavě stará. Kvůli tomu dokonce musel opustit své zaměstnání, kde si vydělal 150 korun denně.

Foto: Profimedia.cz

Rashida Begumová je krvácením z očí velice vysílená.

Foto: Profimedia.cz

Mohammed Aslam se o svou ženu pečlivě stará, musel opustit i své zaměstnání.

„Zkusili jsme všechno možné, navštívili jsme snad všechny lékaře v Patně, strávili jsme i 40 dní modlením u svatyně. Já si jen přeji, aby byla v pořádku. Chci, aby naše děti studovaly a všechno bylo zase jako dřív,“ řekl Aslam.

Foto: Profimedia.cz

Rashida Begumová se svým manželem a třemi dětmi.

Zatím jedinou nadějí Calvina i Rashidy je tvrzení doktora Johna Fleminga z Hamilton Eye Institute v Memphisu: „Obvykle najdeme důvod krvácení z očí jako je nádor či infekce slzných kanálků. Zažili jsme i jedince, kteří trpěli nějakou formou krvácení měsíce i roky a pak to náhle přestalo.“

Reklama

Výběr článků

Načítám