Hlavní obsah

Houslové virtuózce ukradli Stradivárky za 35 miliónů korun

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vzácné housle v hodnotě neuvěřitelných 35 miliónů korun odcizili zatím neznámí pachatelé jihokorejské houslistce Kym Min-Jinové na londýnském nádraží Euston. Její více než 300 let staré housle odcizili podle záběrů průmyslových kamer tři pachatelé okrádající nepozorné lidi na známém britském nádraží. Černý obal, ve kterém housle měla, obsahoval i dva cenné smyčce.

Foto: Profimedia.cz

Všechny housle z dílny Antonia Stradivariho jsou dnes neobyčejně cenné. Ilustrační foto

Článek

Šikovní chmatáci, kteří zatím nebyli chyceni ani identifikováni, to nebudou mít s prodejem houslí jednoduché. Jedny z pouhých 450 kusů na světě nesou unikátní značení, které je jasně odliší od ostatních a odborníci tak mohou jasně identifikovat, odkud pochází. Společnost, u které byly housle pojištěné, již nyní nabídla 15 tisíc liber (bezmála 450 tisíc korun) za jakoukoliv informaci vedoucí k jejich nalezení.

Jihokorejská houslistka se zastavila s kamarádkou na Eustonu, aby si dala kávu a sendvič. Poté plánovala odcestovat do Manchesteru za svou rodinou a přáteli. Jenže osud tomu chtěl jinak. Houslistka položila na malou chvíli své housle na zem a ty jí během několika vteřin zmizely.

"Ona a její kamarádka něco dělaly na počítačích a mobilech a asi si příliš nehlídaly svá zavazadla. Najednou mi přišla na pokladnu a řekla: 'Neviděl jste mou tašku? Zavolejte policii, můžete se dostat k záběrům bezpečnostních kamer? Musíte něco udělat.' Byla opravdu naštvaná a panikařila," uvedl zaměstnanec kavárny Hafid Salah.

Zloději zřejmě netušili, co ukradli

Vyšetřovatelé si myslí, že tašku s houslemi ukradli členové nějakého z místních gangů, bez sebemenšího tušení, jakou má její obsah hodnotu. Housle mají viditelné známky po opravě přímo pod kobylkou, proto je velmi lehké je identifikovat. Nástroj navíc nepatřil přímo houslistce, ta jej měla pouze dlouhodobě vypůjčený. Pojišťovací firma odmítla uvést, komu housle patří.

Jihokorejka začala hrát na housle v šesti letech, mezinárodním debutem v berlínském symfonickém orchestru si prošla již ve věku 13 let. Hru na housle studovala mimo jiné u houslového virtuóza Ruggiera Ricciho, který ji označil za nejtalentovanější houslistku, se kterou kdy pracoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám