Hlavní obsah

Muž koupil obraz jen kvůli pěknému rámu, akvarel uvnitř měl cenu 1,4 miliónu

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devon

Když si nejmenovaný Brit středního věku před časem kupoval v přepočtu za necelých 900 korun obraz, líbil se mu na něm pouze rám z dubového dřeva. Netušil, že právě přišel k cennému kousku od kanadského malíře Waltera J. Phillipse, který se ve středu podařilo vydražit za téměř 1,4 miliónu korun.

Článek

Kupující původně zamýšlel do rámu o velikosti 50 krát 40 centimetrů vložit zcela jiný obraz a ten původní nejspíš vyhodit. Když jej přinesl domů, přeci jen se rozhodl najít na internetu jméno autora. Dozvěděl se, že Phillips je jedním z nejznámějších kanadských malířů, jehož některá předešlá díla se prodala za 1,5 miliónu korun.

Majitel obrazu z Devonu proto kontaktoval aukční síň Bonhams a její odborníci potvrdili pravost obrazu. Pouze v odhadech na jeho hodnotu se mýlili, když usoudili, že by se mohl prodat za necelých 300 tisíc korun. Během aukce konané v Torontu se však prodal téměř pětkrát dráž, a to za 1 392 000 korun.

„I když si prodejce zpočátku neuvědomil hodnotu akvarelu znázorňujícího totemy kanadských Indiánů, přinesl ho k nám. Koupil ho od místního prodejce v Devonu zhruba před šesti měsíci za malou částku, ale ten obraz ve skutečnosti nechtěl. Jen pro jistotu zkoumal jméno umělce a uvědomil si, že by mohl být mnohem zajímavější, než se domníval, proto ho přinesl k nám,“ uvedl Charles Lanning ze společnosti Bonhams, který se staral o dražbu obrazu.

„Rozhodli jsme se prodat tento půvabný akvarel s názvem The Hok-Hok Houseposts at Karlukwees na kanadské umělecké aukci, bylo to strategické místo vzhledem k reputaci umělce v Severní Americe. Prodejce obrazu byl spokojen i s odhadovanou cenou, tak si dovedete představit, jak se cítil s tou konečnou,“ dodal Lanning.

Reklama

Výběr článků

Načítám