Hlavní obsah

Druhá nejstarší Češka oslavila 107. narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jirkov

V domově důchodců v Jirkově u Chomutova oslavila v pondělí 107. narozeniny Marie Třešňáková. Podle údajů, které mají k dispozici úřady Ústeckého kraje, je druhou nejstarší ženou v Česku.

Marie Třešňáková z Jirkova oslavila 107. narozeninyVideo: ČTK

 
Článek

"Daří se mi dobře. Zdraví mi slouží," zhodnotila svůj zdravotní stav žena, která nikdy neměla děti, nekouřila, zato si ale každý den dává ráno malou sklenku becherovky.

Láhve s oblíbeným nápojem také patřily mezi nejčastější dárky. Dostala ji v různě velkých lahvích více než 11 litrů. Kuchaři zdejšího ústavu upekli oslavenkyni velký dort ve tvaru lahve s karlovarským "třináctým pramenem".

Mezi gratulanty nechyběla ani hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a starosta Jirkova Radek Štejnar. Z příbuzných stosedmileté jubilantce přišla popřát rodina jejího švagra.

Říkají jí teto

"Říkáme jí všichni teto. Můj dědeček byl bratr jejího manžela," popsal příbuzenský vztah třiapadesátiletý Jaroslav Třešňák. Podle něj tetičce zdraví slouží dobře. "Možná lépe než mně," dodal. Dlouhověkost mají Třešňákovi v rodě, otci Jaroslava Třešňáka Františkovi je šestadevadesát.

V domově pro seniory v Jirkově žije seniorka již šestnáct let. Starší než sto let je jediná. "Hodně se změnila po stovce. Dřív s námi moc nikam nechtěla, teď se účastní všeho," popsala ředitelka Městského ústavu sociálních služeb Eva Šulcová.

Nejstarší Češkou je Marie Smejkalová z Kroměříže, narodila se 12. září 1903.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám