Hlavní obsah

Kryštof Kolumbus byl Polák, tvrdí historik

– Lisabon
Novinky, Jakub Kynčl

Kontroverzní teorie nemohou být o mnoho kontroverznější než ta, se kterou přišel americký historik a profesor Manuel Rosa. A ačkoliv jeho teorie vyvolala mezi historiky nejdříve notnou dávku pobavení a jemu přinesla výsměch, nyní se na jeho stranu začíná přiklánět stále více vědců.

Foto: Profimedia.cz

Kryštof Kolumbus

Článek

Neurozený italský mořeplavec, který svou nezlomnou odhodlaností objevil Ameriku, tak byl doposud ve zkratce popisován dobrodruh Kryštof Kolumbus. Historické knihy se však zatím doposud nikdy nezmiňovaly o tom, že by byl ve skutečnosti polský imigrant.

Dvacetiletý výzkum skupiny historiků v čele s Manuelem Rosou však ukazuje, že o jeho opravdových počátcích jsme doposud věděli dost možná  jen velmi málo.

Nová kniha, kterou vydal profesor z americké Duke University, poskytuje značně průlomový náhled na rodinné zázemí známého objevitele. Profesor v knize rozvádí domněnku, podle které nebyl Kolumbus synem italského obchodníka, nýbrž polského krále Vladislava III.

Klišé z učebnic by věřil jen hlupák

"Celá škála nových důkazů ukazuje příběh o janovském tkalci v tak neuvěřitelně nereálném světle, že by mu mohl věřit jen hlupák," uvedl Rosa, podle kterého by španělský král nikdy nezaplatil tak nákladnou a nejistou cestu člověku bez královského původu.

Foto: Profimedia.cz

Socha Kryštofa Kolumba ukazujícího na nově objevená místa.

Důvod, proč se Kolumbus rozhodl během života tajit svůj původ, historik nezná. Na svou stranu však dostal již mnoho dalších odborníků, kteří se jeho myšlence nejdříve jen hlasitě vysmívali.

"Další šílená konspirační teorie, to byla má první myšlenka, když jsem si začal číst Rosovu knihu. Nyní však věřím, že se Kolumbus účastnil obřího podvodu a tahal své mecenáše za nos po dvě desetiletí," uvedl americký historik James T. McDonough. Mnoho dalších historiků nejdříve zpochybňovalo myšlenku o Kolumbových polských kořenech, ale postupně se na Rosovu stranu přiklání stále více z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám