Hlavní obsah

Největší „perla“ světa by se měla vydražit alespoň za 2,5 miliardy

Novinky, Dagmar Plecháčová
Hainan

Má zelenou barvu, váží šest tun a v průměru měří téměř 1,7 metru. O pravou perlu se sice nejedná, ale i tak by se obří koule vytvořená z kamene obsahující především fluorit měla podle odhadů vydražit minimálně za dvě a půl miliardy korun. Podle odborníků by neměl být problém najít kupce. „Perla“ byla vytvořena v Číně, má výrazně zelenou barvu a ve tmě svítí. Právě v Číně je tento minerál cennější než diamanty.

Foto: Profimedia.cz

Obrovská perla z fluoritu je nyní k vidění na výstavě v čínském Hainanu.

Článek

Unikátní obrovský kus nerostu objevili tři nálezci v oblasti Vnitřního Mongolska a trvalo jim tři roky, než drahokam vybrousili do finální podoby obří perly. V současnosti se nachází na výstavě v Hainanu na jihu Číny, aby přilákal kupce z celého světa.

Foto: Profimedia.cz

Obří perla ve tmě svítí

„Je to úžasné a ve tmě svítí zelenomodře. Podobné perly jsou v Číně velice žádané, zejména mají-li takovou velikost,“ sdělil jeden z organizátorů akce.

Fluorit neboli kazivec je dobře známý pro své úžasné zbarvení, díky kterému si vysloužil přezdívku „nejpestřejší minerál světa“. Někdy může být i termoluminiscenční, což znamená, že svítí při zahřívání.

Foto: Profimedia.cz

Cena v dražbě by se měla vyšplhat alespoň na 2,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám