Hlavní obsah

Siamská dvojčata sdílejí jeden mozek a každé vidí čtyřma očima

Novinky, Jakub Kynčl
Vernon

Lékaři jsou ohromeni studiem případu siamských dvojčat z Kanady - Kristy a Tatiany. Čtyřleté sestry žijí v oddělených tělech, ale sdílí jeden mozek. To v praxi znamená, že vzájemně vědí, nač myslí, a stejně tak i navzájem vidí svýma očima.

Článek

Siamská dvojčata Krista a Tatiana fascinují lékařské experty z celého světa. Skutečnost, že vidí navzájem svýma očima je podle lékařů něco neskutečného. Dívky mají totiž spojenou zadní část mezimozku (talamus), který zajišťuje převod informací do specifických projekčních a asociačních oblastí mozkové kůry. Právě tato skutečnost jim mimo jiné také umožňuje číst si navzájem myšlenky.

"Když si spolu hrají, tak se jedna z dívek vždy pro nějakou věc natáhne a uchopí ji. Kouzlo je, že pro ni sahá vždy zdánlivě naslepo, protože ji teoreticky svýma očima nemůže vidět. Vždy však sáhne zcela přesně na správné místo, tak jsem na to poprvé přišla. Je to úžasné sledovat, protože vám to stále přijde zcela neuvěřitelné," řekla hrdá matka Felicia Simms, která prý ani na moment neuvažovala, že by dvojčata nechtěla vychovávat.

Slzí jedna, slzí druhá

Dětský neurochirurg Doug Cochrane domněnku matky potvrdil, obě dívky podle něj používají všechny čtyři oči. Zajímavé je také to, že dívky navzájem cítí své emoce. Když jedna ze sester cítí bolest, vnímá ji i ta druhá. Stejně tak pokud by na jednu z nich někdo křičel a ona by se rozbrečela, začala by slzet i ta druhá. O dívky se právě kvůli těmto skutečnostem zajímají lékaři už od narození.

Matka Felicia a její láska z dětství Brendan prý netušili, že společně čekají siamská dvojčata až do pátého měsíce těhotenství. Jejich oddělení prakticky nepřipadá v úvahu, ledviny totiž fungují pouze Kristě, která se tak stará o filtraci krve obou dívek. Navíc skutečnost, že jsou srostlé právě v mozku, znamená, že případná operace by byla pravděpodobně verdiktem smrti pro obě dvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám