Hlavní obsah

Aby zachránili dívce ruku, přišili ji chirurgové k noze

Čínským chirurgům se podařil kuriózní zákrok. Aby zachránili odtrženou ruku devítileté dívky, přišili ji k její noze. Příběh jako ze sci-fi začal podle aolhealth.com letos v červenci, kdy malé Ming Li přes ruku přejel traktor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Těžký stroj dívce rozdrtil paži a oddělil zbytek ruky. Lékaři v nemocnici v Čchen-čchou nemohli současně zahájit rekonstrukci horní části paže a ruku k těžce poškozené paži přišít zpět. Rozhodli se proto pro neobvyklý zákrok: ruku přišili k noze, aby zůstala napojena na dívčin organismus.

Po třech měsících, kdy se rozdrcená paže dostatečně zotavila, lékaři zbytek ruky přišili na své místo. Neobvyklá operace se zdařila a Ming Li již údajně znovu dokáže pohnout zápěstím. Celá paže má zdravou narůžovělou barvu, což signalizuje, že v ní funguje krevní oběh.

Odborníci upozorňují, že podobný zákrok se objevil již v polovině 80. let ve Spojených státech. Lékaři takový zákrok nepodnikají často a varují, že se od něj nedají čekat zázraky, nicméně úspěšnost takové retransplantace je poměrně vysoká. Ne vždy však pacient může ovládat končetinu jako dříve. Malá Ming může být jedním ze šťastnějších případů, nicméně ji čekají ještě dvě operace příští rok s cílem zlepšit funkčnost ruky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám