Hlavní obsah

Umělec si nechá implantovat kameru dozadu na hlavu

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít oči i vzadu na hlavě a spatřit i to, co se děje za ním, se rozhodl irácký umělec a pedagog Wafaa Bilal. Nahrávky pohledů ze zadní části pak chce prostřednictvím internetu distribuovat široké veřejnosti. Informoval o tom britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bilal, profesor na newyorské umělecké univerzitě, by měl v rámci svého projektu, který nazval „třetí já“, podstoupit chirurgický zásah, při němž mu bude do zadní části hlavy implantována kamera, která by měla od 15. prosince neustále každou minutu pořizovat záběry dění za ním a přeposílat je živě na stránku katarského muzea umění.

Přístroj, který bude Bilalovi umístěn do pokožky hlavy podobně jako piercing, má na šířku zhruba dva centimetry a pro umělce je východiskem pro vypořádání se s „nemožností zachycovat vzpomínky a zkušenost“.

Neustálé natáčení okolního života se však nelíbí Bilalovým studentům, protože podle nich je stále otevřené oko kamery připraví o veškeré soukromí. Pedagog proto souhlasil s tím, že během jeho pobytu na univerzitě bude objektiv zakrytý.

Původem irácký umělec vzbudil pozornost už před dvěma lety, když vytvořil počítačovou hru s názvem Virtuální džihád, v níž sám vystupoval jako sebevražedný atentátník, jenž má políčeno na George Bushe. Letos v červnu si rovněž nechal na tělo vytetovat názvy iráckých měst s vyznačeným počtem iráckých a amerických válečných obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám