Hlavní obsah

Tříletá dívka spadla do 23 metrů hluboké studny, vyvázla nezraněná

Novinky, Dagmar Plecháčová
Buenos Aires

Tragicky mohl skončit případ tříletého děvčátka z argentinského Buenos Aires, které v úterý večer spadlo do 23 metrů hluboké nepoužívané studně. Záchranné akce se zúčastnili jak hasiči, tak místní záchranné týmy. Vysvobození malé Vanesy trvalo šest a půl hodiny, ale nakonec vyvázla jen s drobnými zraněními.

Článek

Na místo dorazil dokonce i místní hejtman Daniel Scioli, který spolu se záchranáři vymýšlel nejlepší a nejbezpečnější způsob, jak vytáhnout dítě ven. S pokročilou večerní hodinou se však stále ochlazovalo a dívce, která do studny spadla oblečená pouze do trička a šortek, hrozilo podchlazení. Podle odhadů bylo dole ve studni široké 30 centimetrů okolo 11 stupňů Celsia.

Pomocí kamery byli však záchranáři schopní otřesené dítě monitorovat, sledovat jeho stav a zároveň i posoudit, jak bude nejlepší Vanesu vysvobodit. Jelikož byla studna příliš úzká, skupina se nakonec rozhodla poslat dolů lano s jistícím systémem a matka dívky se ji snažila uklidnit a říct, jak má s lanem naložit, aby se co nejvíce předešlo možnému neštěstí.

Dívce hrozila vnitřní zranění

Malou Vanesu se nakonec kolem půlnoci místního času podařilo vytáhnout nahoru do bezpečí a ihned byla sanitkou převezena do nemocnice. Podle lékařů utrpěla jen drobná povrchová zranění.

„V takových případech je vždy nebezpečné ignorovat skutečnost hrozících vnitřních zranění. Mohlo by jít o vnitřní podlitiny či krvácení. Její psychický stav byl dobrý, ale při pádu do hloubky 23 metrů se nesmí nic podcenit,“ řekl ministr bezpečnosti pro Buenos Aires Ricardo Casal.

Reklama

Výběr článků

Načítám