Hlavní obsah

Libanonský šimpanz závislý na cigaretách půjde na odvykací kúru

– Ansar
Novinky, Dagmar Plecháčová

Dvanáctiletý šimpanz Omega byl po deseti letech zachráněn z libanonské zoologické zahrady v Ansaru, kde po celou dobu žil sám v kleci o rozměrech 40 metrů čtverečních. Omega do dvou let obsluhoval zákazníky místní restaurace, kde sloužil jako atrakce a kde se zároveň naučil i kouřit. Tohoto zlozvyku se ho nyní budou snažit odnaučit v brazilské přírodní rezervaci v Sao Paulo, kam se šimpanz stěhuje.

Článek

Šedesátikilový primát tak poprvé pozná i jiné šimpanze a také okolní přírodu. Omega jako mladý pracoval v restauraci, kde lidem nosil vodní dýmky a sám kouřil cigarety, bavil tím klientelu podniku. Když úplně vyrostl, pro restauraci už nebyl tak zajímavý, proto se ho zbavila a nechala jej umístit do zoologické zahrady.

„Šimpanz stále pravidelně kouří. Když mu někdo hodí cigaretu, hned jde po ní,“ sdělil mluvčí aktivistické skupiny Animals Lebanon.

Ochránci tlačí na libanonské úřady

V Libanonu neplatí prakticky žádná práva zvířat a šimpanz žil po celé desetiletí v nuzných podmínkách stejně jako řada dalších zvířat. Včetně samce Omegy se do nového prostředí přestěhuje i sedm paviánů, hyena a několik druhů ptáků.

Ochránci z Animals Lebanon nyní apelují na libanonské úřady, aby podepsaly mezinárodní úmluvu o právech zvířat.

Reklama

Výběr článků

Načítám