Hlavní obsah

V novozélandských obchodech hrají klasickou hudbu, krádeže vymizely

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Christchurch

Obchody nacházející se v nákupním centru City Mall v novozélandském městě Christchurch nemají poslední dobou téměř žádné ztráty. Dokonce i celkové chování zákazníků se změnilo, veškerá kriminální činnost skoro vymizela. Důvodem je prý instalace reproduktorů, z nichž se line klasická hudba. Zákazníci se podle manažera obchodního střediska poslechem například Mozarta uklidňují a zároveň v nich vyvolává pocit slušnějšího chování.

Foto: Profimedia.cz

Klasická hudba uklidňuje a vzbuzuje v lidech slušnější chování. V obchodním centru na Novém Zélandu se po jejím pouštění rapidně snížila kriminalita. Ilustrační foto

Článek

Centrum City Mall začalo s pouštěním vážné hudby minulý rok a již nyní může zhodnotit úspěchy. V porovnání s minulým rokem se snížil počet osob s nevhodným chováním ze 77 týdně na dva. Případy, kdy se lidé nevhodně chovali v důsledku požití drog či alkoholu klesl ze 16 na nulu a zásahy ostrahy na problémové zákazníky, kteří se chovali agresivně vůči personálu, jsou také na nule, ačkoli v předešlém roce jich bylo průměrně 35 týdně.

Počet krádeží se podle vedení obchodního centra také rapidně snížil. Manažer City Mallu Paul Lonsdale uvedl, že původně chtěl, aby u nich zněla líbivá muzika, ale došel k závěru, že ta klasická je více uklidňující.

„Klasická hudba má zmírňující účinky. Zkusili jsme nehrát nic beatového, jelikož je to mnohem výraznější na poslech. O vážné muzice se ví, že v lidech redukuje špatné chování. Návštěvníci se u nás nyní cítí mnohem bezpečněji,“ dodal Lonsdale.

Reklama

Výběr článků

Načítám