Hlavní obsah

Švýcarský milovník adrenalinu se přiblížil ke svému snu létat jako pták

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Bývalý švýcarský vojenský pilot Yves Rossy, jehož celoživotním snem je létat jako pták, je opět o kus blíž k jeho splnění. Rossy v pátek ráno skočil se svými palivem poháněnými „křídly“ na zádech z horkovzdušného balónu z výšky 2 400 metrů. Jeho několikaminutový let nad Ženevským jezerem s nově zakomponovanými prvky letecké akrobacie sledovaly v němém úžasu davy lidí.

Článek

Švýcar během svého letu předvedl zbrusu nová trysková křídla, která jsou o 50 centimetrů kratší, než jeho minulá, a mají zároveň lepší aerodynamiku pro zajištění větší stability. Ve vzduchu pak Rossy udělal dva přemety a loopingy, poté pomocí padáku ukázkově přistál na zemi. Vše mu přitom vyšlo přesně podle plánu.

„Šlo to velice dobře. První věcí, co bych rád řekl, je poděkování celému mému týmu, protože já jsem pouze skákal, ale každý z nich se podílel na tom, abych tam vůbec mohl stát a abych se dostal v pořádku na zem,“ uvedl Rossy krátce po doletu na zem.

Bývalý pilot švýcarské armády a aerolinek Swiss Air přezdívaný také Jet-man má na svém kontě již řadu úspěchů. Před dvěma lety se svými „křídly“ přeletěl Alpy a kanál La Manche. Loni se pak o to samé snažil nad Gibraltarskou úžinou, vzdálenost mezi marockým Tangerem a španělskou Atlanterrou se mu ovšem přeletět nepodařilo. Zřítil se do Atlantského oceánu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám