Hlavní obsah

Malý Nepálec se pokusí v deseti letech vyšplhat na Mount Everest

Novinky, Dagmar Plecháčová
Káthmándú

Teprve devítiletý Nepálec Tseten Sherpa je na nejlepší cestě stát se nejmladší osobou, která kdy zdolala vrchol nejvyšší hory světa Mount Everest. Vytrvalý chlapec například minulý týden vylezl na horu Ramdung měřící téměř šest tisíc metrů a už v dubnu, kdy mu bude deset let, by se měl pokusit porazit dosavadního rekordmana Američana Jordana Romero. Tomu se letos v květnu na Everest podařilo vystoupat ve věku třinácti let.

Foto: Profimedia.cz

Devítiletý Tseten by se v dubnu měl pokusit spolu se svým otcem vystoupat na Mount Everest. Pokud by se mu to podařilo, byl by rekordmanem.

Článek

Největší problém v pokusu o nový rekord je přitom právě Tsetenův věk. Podle nepálského práva musí být horolezci minimálně 16 let, aby se výstupu mohl zúčastnit. Chlapcův otec Pempa Dorje, jenž je sám známým horolezcem, který má na kontě rekord pro nejrychlejší výstup na Mount Everest v neuvěřitelném čase 8 hodin a 10 minut, však nyní diskutuje s místními úřady, aby se jeho syn v takto nízkém věku mohl pokusit o zdolání hory.

„Myslím, že všechny rekordy vztahující se k Mount Everestu by měli držet nepálští obyvatelé. Nepál je jinak malá země s nepříliš dobrou pověstí,“ sdělil Sherpa proč chce, aby se jeho syn stal nejmladší osobou, jež vystoupala na vrchol nejvyšší hory světa.

Ministr nepálského cestovního ruchu Baburam Bhandari varoval, že vláda by chlapce neměla na horu vůbec pustit. „Nenecháme ho šplhat na Mount Everest. Naše lezecké předpisy jasně říkají, že horolezci musí být minimálně 16 let,“ uvedl Bhandari listu Daily Mail.

Rozdíl je, zda šplhá místní nebo cizinec

V době, kdy se stal rekordmanem Romero, však žádné směrnice uvádějící minimální věk neplatily, právě na tento případ se také chystá Sherpa starší odvolat. Romerův výstup však tehdy vyvolal řadu negativních reakcí.

„Je rozdíl, zda šplhají lidé žijící v horách Himálají nebo někdo ze zahraničí. Pokud bude chlapec doprovázen svým otcem, který je znalý místních poměrů, potom si nemyslím, že by to byl velký problém,“ opáčil prezident nepálské horolezecké asociace Nima Numa.

Foto: Profimedia.cz

Známý nepálský horolezec Pempa Dorje se svým synem Tsetenem.

Od roku 1953, kdy se Edmund Hillary spolu s Tenzingem Norgayem stali prvními lidmi, kteří vystoupali na Mount Everest, se to samé podařilo zhruba třem tisícům dalších horolezců. Několik set jich však během pokusu také zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám