Hlavní obsah

Američan v New Yorku vypěstoval nejtěžší dýni světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Nejtěžší dýni světa se podařilo vypěstovat Chrisovi Stevensovi z New Yorku. Obří tykev vážící 821 kilogramů je tak novým rekordmanem a vyslouží si zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Je o 39 kilogramů těžší než loňská dýně a dosavadní světová rekordmanka z Ohia, kterou vypěstovala farmářka Christy Harpová.

Foto: Profimedia.cz

Chris Stevens se snaží ze své dýně vyřezat halloweenský strašidelný obličej.

Článek

Stevens jí sice rekord "vyfoukl", ale podle expertů Newyorské botanické zahrady se ani on zřejmě dlouho z prvenství radovat nebude, protože odrůda Atlantic Giant by mohla dosáhnout hmotnosti až 900 kilogramů. V příštích letech této váhy zcela jistě někdo dosáhne.

Foto: Profimedia.cz

Nejtěžší dýně světa z USA vážící 821 kilogramů.

„Hmotnost té tykve vyvolává obrovské napětí, které buňky odtrhuje od sebe a tak akceleruje růst. Čím je dýně větší, tím roste rychleji,“ tvrdí David Hu z Technologického institutu v Atlantě. Všechny dýňové rekordmanky patří odrůdě Atlantic Giant, která se pěstuje v USA.

Foto: Profimedia.cz

Chris Stevens se svou dýňovou rekordmankou.

Tato dýně má dlouhé vegetační období, musí být předpěstována a potřebuje vhodné klima a řádnou výživu. Ta je ale tajemstvím každého pěstitele. Dýně Atlantic Giant má plody normálně soudkovité s kruhovým průřezem, ale pokud dosáhne plod velikosti větší než sto kilogramů, začne se vlivem gravitace zplošťovat.

Foto: Profimedia.cz

Chris Stevens se svou dýňovou rekordmankou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám