Hlavní obsah

Tygr Alex odjel v limbu ze Zlína do Kodaně

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Patnáctiměsíční samec tygra ussurijského Alex se rozloučil se svým domovem, a hlavně se svými dvěma sourozenci ve zlínské zoologické zahradě. Ošetřovatelé jej natrvalo převezli do Zoologické zahrady v Kodani.

Článek

„Nebude zde však žít sám, v přírodní expozici na něj již čeká tygří samička,“ uvedla Romana Bujáčková ze zlínské zoo.

Alexe před cestou ve speciální přepravní bedně musel veterinář uspat. „Pak už na něho čekal speciální transportní automobil nizozemské společnosti Ekipa, která zajišťovala přepravu tygra do kodaňské zoo,“ přiblížila Bujáčková.

Zbývající dvě odrostlá mláďata prozatím zůstávají i se svou matkou, tygřicí Tanjou, ve zlínské zoo, nicméně i ona se do konce letošního roku vydají do svých nových domovů. Samec Marty poputuje do Švédska, samice Tera pak do německého Hamburku.

Chov tygrů ussurijských ve zlínské zoo se datuje od roku 1968. Od té doby úspěšně odchovali jedenáct mláďat. Poslední trojice – Alex, Marty a Tera – přišla na svět 17. července 2009.

„Narození mláďat tygrů bylo významnou událostí nejen pro zoo Zlín, ale i pro celý evropský chov. Rodiče byli vybráni na základě doporučení koordinátora evropského záchranného programu pro tygry ussurijské kvůli svému vysoce hodnocenému původu. Oba jsou geneticky významní jedinci, kteří se nenarodili pokrevně příbuzným předkům, proto i naše mláďata jsou geneticky velmi ceněna,“ dodala mluvčí s tím, že nový domov pro všechna mláďata vybírali koordinátoři evropského záchranného programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám