Hlavní obsah

Rybář chytil tygří rybu útočící i na krokodýly

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kinshasa

Britovi Jeremymu Wadeovi se podařil unikátní úlovek, po kterém by zatoužil zřejmě každý vášnivý rybář. Vyhrál souboj s metr a půl velkou tygří rybou (Hydrocynus goliath), v jejíž obrovské tlamě se tyčilo 32 zubů ostrých jako břitva. Dvaapadesátiletý Wade přemohl rybu během expedice po řece Kongo v Africe.

Foto: Profimedia.cz

Jeremy Wade s tygří rybou, která si troufne na lidi i menší krokodýly.

Článek

Sám statečný Wade měl co dělat, aby obřího vodního predátora, kterému se také říká tygří ryba, udržel v rukou a vyhnul se jeho zubům během pózování pro fotografa. Tento druh je jedním z nejnebezpečnějších sladkovodních ryb na světě. Žije v oblasti Konga a jsou známy případy, kdy napadl koupající se lidi i menší krokodýly.

Foto: Profimedia.cz

Jeremy Wade měl s monstrem z řeky Kongo co dělat.

V tlamě této obrovské ryby se skrývá 32 zubů podobných těm u žraloka bílého. Tento vzácný a hrůzu nahánějící druh byl přitom do dnešního dne chycen jen hrstkou rybářů po celém světě, mezi nimiž je například i známý český rybář Jakub Vágner.

Foto: Profimedia.cz

Jeremy Wade během své výpravy do Konga.

„Vzhledem ke všem okolnostem je to taková obrovská piraňa. Je to docela monstrum. Její zuby jsou neuvěřitelně ostré a mají zhruba stejnou délku jako u žraloka bílého. Má také neskutečnou sílu a je známá tím, že napadá kořist, která je stejně velká jako ona sama. Napadá lidi i menší krokodýly. Tyto ryby útočí na pohyb nebo šplouchnutí, je to jejich reflex,“ uvedl Wade.

Foto: Profimedia.cz

Úlovek měl podobně velké zuby jako žralok bílý.

Přečtěte si také: Šprýmař Berlusconi přebírá palmu neomalenosti
„Mezi bohatými na ženění jsem určitě i já,“ nechal se slyšet italský premiér Silvio Berlusconi, „za prvé jsem sympatický, za druhé mám peníze a za třetí se o mně říká, že to umím.“ Berlusconi si servítky nebere a pokud se někomu jeho průpovídky nelíbí, usadí ho: „Nemáte smysl pro humor.“ Co ještě pikantního řekl, koho urazil a čím si můžete přečíst v pátek v deníku Právo v příloze Víkend.  (inzerce)

Reklama

Výběr článků

Načítám