Hlavní obsah

Indové házejí děti z balkónu, aby byly odolnější

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jalna

Ve zvláštním rituálu, který se praktikuje v chrámech na západě Indie ve městě Jalna, kněz hází dětmi z výšky jeden a půl až dva metry. Dítka naštěstí dopadají na poměrně měkkou deku, ale podle jejich výrazu a pláče je vidět, že ani tak si krátký volný pád příliš neužívají. Důvod místní tradice spočívá ve víře, že se dítěti zvýší psychická odolnost a vitalita.

Článek

Chrámy v Jalně dodržují tento rituál již po dvě staletí, ale dříve se nebohé děti do dek házely z výšky neuvěřitelných dvanácti metrů. Stovky příznivců tradice však v pátek zavítaly během oslav hinduistického festivalu Navratri do chrámu a nechaly tento pád podstoupit své ratolesti většinou ve věku od dvou měsíců do čtyř let.

„Tato tradice je ve skutečnosti stará téměř 500 let. Je to o víře přívrženců a nejde o pověru. Nechtěli jsme s tím přestat, protože nemůžeme ublížit důvěře těchto oddaných lidí. Dříve jsme děti házeli z mnohem větší výšky, ale nyní je to kolem dvou metrů. Rituál zastavit nemůžeme, ale tu výšku jsme snížit mohli,“ řekl kněz Dvarkanat Vahmare.

Na záběrech je však vidět, že některé děti jsou shazovány i z balkónů a padají do plachty, odkud si je jedno po druhém stahují zpátky k sobě jejich rodiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám