Hlavní obsah

Školák ze Srbska přes noc zapomněl svou mateřštinu a plynně mluví anglicky

Novinky, Dagmar Plecháčová
Niš

Příběh jedenáctiletého školáka Dmitrije Mitroviče se zdá být natolik neuvěřitelný, že by se mohl stát leda ve filmu. Rodina chlapce však tvrdí, že když se jako malý jednoho dne chlapec probudil, zapomněl svou rodnou řeč. Naopak na svou matku začal plynně mluvit anglicky, a to i přesto, že se tento jazyk nikdy neučil, uvedl deník Mirror.

Článek

Matka chlapce se svěřila, že když byly jejímu synovi tři roky, jednoduše jednoho rána vstal doma ve městě Niš na jihovýchodě Srbska z postele a automaticky na ni začal mluvit perfektní angličtinou, které dodnes nerozumí jeho rodina, přátelé a dokonce ani učitelé.

„Trochu anglicky umím, takže mu rozumím, ale brzy začal být tak dobrý, že jsem si musela brát slovník, abych mu mohla odpovídat,“ vysvětlila matka Dragana.

Když bylo Dmitrijovi pět let, recitoval svým kamarádům v angličtině Harryho Pottera a v současnosti mluví svou mateřštinou jen velice zřídka.

Sny i nadávky v angličtině

„V angličtině se mi zdají i sny a když si třeba ukopnu prst, nadávám také anglicky,“ řekl Dmitrij.

Dosud bezradní lékaři věří, že chlapec by mohl mít nějaký autisticky vrozený talent na jazyky, ale s jistotou zatím nikdo nic určit nechce. „Po všech jiných směrech je úplně normální a velice milý mladý chlapec. Prostě se mu jenom zdá, že je Angličan,“ dodala jeho matka.

Expertka na angličtinu z univerzity v Niš Taťána Paunovičová uvedla: „Je neuvěřitelný. Hodinu jsme si s ním povídali anglicky a mluví lépe, než to dokážeme my. Jako kdyby to byla jeho rodná řeč.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám