Hlavní obsah

Vesmírná loď pro komerční turistiku úspěšně dokončila zkušební lety

Novinky, Dagmar Plecháčová
Mojave

Vesmírná loď společnosti Virgin Galactic nazvaná VSS Enterprise v neděli dokončila první sólové zkušební lety s lidskou posádkou na palubě nad Mohavskou pouští v Kalifornii. Enterprise by se v budoucnu měla používat ke komerčním letům do vesmíru.

Článek

Vesmírná loď vystoupala spolu se svým nosičem, dvojtrupovým letounem, na který byla připevněna, do výšky 23 700 metrů, poté se odpojila a jedenáct minut se klouzavým letem vznášela, než přistála na Mohavském letišti.

Zakladatel společnosti a britský miliardář Richard Branson, který byl očitým svědkem letu, jej velebil jako velký milník ve vesmírné dopravě.

Již brzy se budou podnikat komerční vesmírné lety

„Nemohlo to dopadnout lépe. Vesmírná loď letěla jako pták, posádka po přistání vystoupila se širokými úsměvy na tváři, takže jsem absolutně nadšený,“ řekl Branson.

Pracovníci společnosti Virgin Galactic potvrdili, že všechny cíle, které si od letu slibovali, se úspěšně naplnily. Vesmírní turisté prý již brzy budou mít možnost si let na Enterprise za 200 tisíc dolarů (asi 3,5 miliónu korun) rezervovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám