Hlavní obsah

Bezruký pianista vyhrál první ročník soutěže Čína má talent

Peking

Bezruký pianista, který hraje na klavír prsty u nohou, se stal vítězem televizní soutěže Čína má talent. Tato po celém světě oblíbená reality show se v čínské mutaci vysílala poprvé. Třiadvacetiletý Liou Wej přišel o obě paže, když ho v deseti letech zasáhl elektrický proud při hře na schovávanou. V nedělním finále porazil sedmiletého komika Čang Feng-siho.

Článek

O tom, že v čínské mutaci světoznámé talentové soutěže vystupuje extrémně nadaný bezruký pianista, jsme vás informovali již v srpnu. [celý článek]

Divákům Liou Wej řekl, že na klavír se naučil hrát sám, když mu bylo osmnáct let, a okouzlil je nejen svým provedením písně You're Beautiful, ale také poznámkou: "Aspoň že mám dvě dokonalé nohy," kterou adresoval porotě.

Počátky jeho hraní však byly neveselé. První učitel jeho cvičení vzdal s tím, že není možné na piano naučit hrát někoho, kdo používá prsty u nohou. Ačkoliv chlapec doopravdy nemůže zahrát úplně vše, za léta si vyvinul svůj specifický styl a zahrát umí mnoho skladeb.

Bude hrát i ve Vegas

Při předávání cen Lioua pozvala tchajwanská zpěvačka Jolin Tsai, aby vystupoval jako host při jejím světovém turné, což mu mimo jiné umožní hrát tři měsíce v americkém Las Vegas. Koncept soutěže je dílem britského hudebního magnáta Simona Cowella a její odnože úspěšně běží ve Velké Británii, USA i Evropě včetně České republiky.

Britská verze soutěže například v loňském roce odstartovala světovou slávu "nepolíbené" skotské zpěvačky Susan Boyleové. Čínská mutace soutěže začala letos v květnu a postupně nabírala na popularitě. Zářijová semifinálová kola už patřila v Číně k nejsledovanějším pořadům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám