Hlavní obsah

Nepálec se stal oficiálně nejmenším mužem planety

Káthmándú

O půlnoci na 14. října 2010 se stal dosud nejmenší teenager světa Khágendra Thapa Magar z Nepálu nejmenším mužem planety. Zápis do Guinnessovy knihy rekordů tak získá přesně v den svých 18. narozenin. Nepálec měří 67 centimetrů a váží 4,5 kilogramu.

Khágendra Thapa Magar je oficiálně nejmenším mužem světaVideo: ČTK

 
Článek

"Když se narodil, vešel se mi do dlaně. Přivést ho na svět nebylo těžké, ale výchova byla dost náročná," svěřila se jeho matka. Dodala, že na něj musela dávat větší pozor než na ostatní děti, protože byl velmi zranitelný.

Růst přestal v 11 letech. Khágendra netrpí žádnými vážnějšími onemocněními, jen má často trochu zvýšenou teplotu a kašel. Nejraději nosí barevné sportovní oblečení, které se prodává na dvouleté děti.

Ač je výškou postavy malý, tak sny má velké. Chce se stát lékařem a vydělat na prostornější bydlení. Doposud totiž jeho čtyřčlenná rodina žije na dvanácti metrech čtverečních.

Khágendra se těší na několikapatrový dort

"Tentokrát budu mít úžasné narozeniny," těší se malý muž a živě gestikuluje svými malý pažemi. Poté se rozzáří ještě o něco víc a dodá, že dostane několikapatrový dort.

Khágendra rád poslouchá tradiční nepálskou hudbu a každé ráno se modlí k Buddhovi. Mezi jeho koníčky patří pěstování květin a společenské hry. Dosavadním nejmenším mužem světa byl podle Guinnessovy knihy rekordů 24letý Kolumbijec Nino Hernández. Nino měří necelých 69 centimetrů a váží deset kilogramů.

Reklama

Výběr článků

Načítám