Hlavní obsah

Žena po silné mrtvici nemůže mluvit, zpívat však ano

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ann Arscottová byla učitelkou zpěvu a profesionální zpěvačkou, která obrážela jazzové kluby po celém světě. Poté ji však v loňském roce postihla mrtvice a ona ve svých 46 letech prakticky oněměla. Neschopná řeči však po nějaké době zjistila, že ačkoliv nemůže mluvit, zpívat umí stále stejně krásně.

Foto: Profimedia.cz

Schopnost řeči žena nejméně dočasně ztratila, zpívat však stále dokáže. Ilustrační foto

Článek

Jen těžko se 46letá Ann Arscottová vzpamatovává ze silné mrtvice, po které nemohla chodit ani mluvit. Ačkoli dochází na rehabilitace a snaží se svůj stav zlepšovat, mluvit stále nedokáže. Od mrtvice totiž trpí poruchou chápání, myšlení a nacházení slov - afázií. Na otázky tak reaguje psaním odpovědí na tabuli. Nezvládá však ani dobře tvořit věty a trpí frustracemi z toho, že se nedokáže vyjádřit tak, jak by chtěla.

Jako zázrak se tak zdálo zjištění, že jí její pěvecký talent zůstal. V nemocnici si po mrtvici pobyla devět týdnů a její stav byl velmi špatný. Nevzdala se však a bojovala. Během 18 měsíců začala opět trochu chodit a vylepšovala své komunikační schopnosti. Sílu jí dodalo i zjištění, že zvládá stále zpívat.

Chce rozšířit povědomí o tom, co ji postihlo

Neváhala a hned se vrátila na pódium, kde svým výkonem dojala všechny, kteří ji slyšeli. Nevadilo jí, že ji tentokrát slyšely jen desítky lidí na faře, a získala motivaci pokračovat dále. Brzy zazpívala i na charitativním koncertu, kde pomohla získat pro asociaci pomáhající lidem po mrtvici v přepočtu 42 tisíc korun.

Arscottová rázem získala jasnou představu o tom, čeho chce v nejbližší době docílit. Aby mohla veřejnost lépe informovat o tom, co afázie pro postiženého člověka představuje, rozhodla se začít navštěvovat dramatický kroužek, kde se odhodlaně snaží vylepšovat své vyjadřovací schopnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám