Hlavní obsah

Z nálezu římské přilbice si chtěl jen přivydělat, ale stal se z něj boháč

– Londýn
Novinky, Jakub Kynčl

Jako ve snu si musí připadat nejmenovaný amatérský hledač pokladů z Velké Británie. Když našel římskou přilbici i s obličejovou maskou, doufal, že mu nález vydělá na několik měsíců či nejlépe let živobytí. Když mu aukční dům řekl, že odhadní cena prodeje masky je v přepočtu devět miliónů korun, slavil. By bylo opravdu zajímavé zjistit, co dělá teď, když se předmět vydražil za sedminásobek odhadní ceny.

Článek

Hledání v hrabství Cumbria bylo mužovým životním koníčkem a proměnilo se nakonec i v životní štěstí. Květnový nález římské přilbice v oblasti Lake District ho totiž zabezpečil až do konce života. Artefakt se v aukčním domě Christie's vydražil za 2,3 miliónu liber, tedy něco přes 63 miliónů korun. Čekalo se přitom, že se helma prodá za daleko méně. [celá zpráva]

Dražby se aktivně účastnilo šest lidí, kteří většinou zastupovali nejmenované osoby, se kterými byli ve spojení telefonicky. Aukce se z vyvolávací ceny strmě vyšplhala až k finální sumě 2 281 250 liber. Většinu těchto peněz si odnese nálezce, aukční síň dostane určitá procenta.

Angličané volají po změně zákona

O přilbici mělo eminentní zájem i samotné hrabství Cumbria, které si přálo, aby helma zůstala na jeho území. Zástupce tamějšího Tullie House muzea skončil v dražbě s nabídnutou sumou 1,7 miliónu liber, dále již nepokračoval. Sumu dalo muzeum dohromady z mnoha sbírek, úspor a darů od vlivných občanů hrabství. Nakonec to však kýžený výsledek nepřineslo.

Právě neúspěch muzea v této dražbě by mohl vést ke změně zákona o pokladech. Vzhledem k tomu, že byla přilbice bronzová, tak není britskými zákony hodnocena jako poklad. Ten musí být nejméně z 50 procent stříbrný či zlatý. Teprve pak se na předmět vztahuje nutnost nabídnout ho primárně Britskému muzeu za tržní cenu.

Římská bronzová helma včetně obličejové masky je jedna ze tří svého druhu, které se kdy ve Velké Británii našly. Je ve vynikajícím stavu a byla pravděpodobně nošena členem kavalérie na slavnostních přehlídkách. I díky nízkému opotřebení v poměru ke svému stáří se cena v dražbě vyšplhala tak vysoko.

Ve své době byla přilbice zřejmě ještě doplněna o barevné prvky. Na špičce má výjimečný znak ptáka Noha (zvaného anglicky griffin - gryf), který měl pravděpodobně zlatavě bronzovou barvu, jež prudce kontrastovala s naleštěným povrchem obličejové masky ze světlého kovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám