Hlavní obsah

Režisér Smrtonosné pasti a Predátora jde na rok do vězení, lhal FBI

Los Angeles

K roku vězení odsoudil v pondělí americký soud režiséra akčního filmu Smrtonosná past Johna McTiernana. Potrestal ho tak za skutečnost, že před několika lety lhal agentům Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v aféře kolem nelegálních odposlechů hollywoodských hvězd. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Režisér John McTiernan si odsedí rok ve vězení.

Článek

Devětapadesátiletý McTiernan dostal rovněž pokutu 100 000 dolarů (asi 1,8 miliónu korun). Rozsudek uzavírá léta se vlekoucí kauzu, která se týkala nezákonného odposlouchávání a následného vydírání desítek hollywoodských hvězd a vlivných osobností amerického filmového průmyslu.

Hlavní roli v ní hrál soukromý detektiv Anthony Pellicano, jehož už soud poslal do vězení. Už v roce 2006 McTiernan přiznal, že nemluvil pravdu, když popíral, že požádal Pellicana, aby odposlouchával producenta Charlese Rovena, s nímž pracoval na snímku Rollerball z roku 2002. Později ale doznání odvolal a znovu ho zopakoval až letos v červenci, kdy soudu přiznal vinu ve dvou bodech křivé výpovědi a v bodě křivé přísahy před soudem.

Soukromý detektiv Pellicano byl v prosinci 2008 odsouzen za několik zločinů včetně úplatkářství, vyděračství a nezákonného odposlechu telefonů. Nyní šestašedesátiletý detektiv pracoval například pro Toma Cruise, Elizabeth Taylorovou nebo Michaela Jacksona.

McTiernan, mezi jehož další filmy patří například Predátor či Hon na ponorku, se k pondělnímu rozsudku nevyjádřil.

Reklama

Výběr článků

Načítám