Hlavní obsah

Praha hostila první mistrovství světa v míchání nealkoholických drinků

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré tramvaje, koleje a muzeum dělaly kulisu prvnímu světovému klání barmanů v míchání nealkoholických nápojů. To se odehrálo v sobotu večer v pražské vozovně ve Střesovicích.

Článek

Soutěž Mattoni Grand Drink 2010, v níž je hlavní složkou minerální voda, sice probíhá již čtrnáctý rok, teprve letos ale celou akci posvětila jako první mistrovství světa v přípravě nealkoholických koktejlů i mezinárodní barmanská asociace.

Zvítězily jahody

Jahody, ananas, pomeranč a vanilka. Všechny tyto chutě v sobě skrývá vítězný koktejl s názvem I love Mattoni. Slovinec Stojan Križman s ním vyhrál v konkurenci dalších 27 profeionálních barmanů z celého světa. Odnesl si šek na deset tisíc dolarů, dalších pět získala jeho mateřská barmanská asociace. Druhý skončil Lukasz Wojcik z Polska, na místě třetím se umístila Ruska Olga Markevichová.

Koktejly míchaly ve vozovně i české celebrity. Těhotná modelka Simona Krainová se přiznala, že za barem stála jen jednou ve filmu. Dalšími hvězdnými barmany byli herec Tomáš Krejčíř, moderátorka Lejla Abbasová a frontman kapely Monkey Business Matěj Rupert.

Porotě sestavené z novinářů a návštěvníků finále nejvíce chutnal koktejl od Matěje Ruperta. Sestavil ho z čerstvé citrónové šťávy, mangového pyré, třtinového cukru, chilli a dochutil mučenkovým sirupem.

Finálový večer, který moderoval Leoš Mareš, pak vyvrcholil koncertem skupiny Monkey Business, kde jako host vystoupila i Dara Rolins.

Vítězný drink 2010 (Stojan Križman)
Suroviny: 12cl minerálky, 5 cl ananasového džus, 3cl jahodového pyré, 2cl pomerančového sirupu, 1 cl vanilkového sirupuOzdoba: červené jablko, zelené jablko, čerstvá máta, pomerančová slupka
Postup: Zchlaďte sklenice a šejkr, smíchejte všechny suroviny v šejkru a promíchejte je. Proceďte do vysoké sklenice, ozdobte a podávejte.
Celebrity drink 2010: Spicy boy Matěje Rupperta
Postup: Do sklenice vložte 1 lžičku třtinového cukru, 1 cl čerstvé citrónové šťávy, 1/3 čerstvé chilli papričky a rozdrťte. Přilijte 4 cl mangového pyré a 2 cl mučenkového sirupu Monin. Uzavřete sklenku šejkrem a dobře prošejkrujte. Obsah šejkru nalijte přes sítko do sklenic, kde je několik kostek ledu. A dolijte minerální vodou. Ozdobte mangem, jahodou a mátou.

Reklama

Výběr článků

Načítám