Hlavní obsah

Nové dokumenty odhalily bizarní praktiky lodních lékařů v 19. století

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Případy, nad kterými by dnes člověk přinejlepším pozvedl obočí. Na moři se však před dvěma stoletími léčilo všemožnými způsoby. Oživování osob, které se nalokaly mořské vody, bylo ovšem extrémně zajímavé. Plíce takového člověka se orálně plnily tabákovým kouřem. Výsledky byly prý úžasné.

Foto: Profimedia.cz

Onemocnět na širém moři neradno. Léčebné metody byly slabě řečeno neortodoxní. Ilustrační foto

Článek

Zápisky jednoho chirurga britského královského námořnictva jsou pro dnešní zástupce medicíny úchvatné. V jednom ze zápisků popisuje, jak byl námořník James Calloway, který spadl přes palubu, oživen díky tabákovým výparům. Ty byly vehnány dýmkou do jeho úst a postupně ho během chvíle údajně přivedly k životu. A to prý lokal slanou vodu celých 12 minut.

"Námořníka jsme svlékli a umístili do teplé postele, kde byl hadříky zcela osušen. Poté byly pod jeho ruce, podpaží a chodidla umístěný láhve s horkou vodou. Okolo páteře jsme mu pak rozmístili ohřáté talíře z cínu obalené do flanelu," popisuje standardní začátek léčby chirurg.

Nestandardní léčba tabákovým kouřem

"Do plic jsme mu pak vpouštěli přes dýmku tabákový kouř. Srdce na to reagovalo velmi pozitivně a bilo stále silněji. Po 80 minutách od vytažení z vody už byl pacient schopný mluvit a následně i spolknout dvě lžíce brandy s vodou. Za čtyři hodiny byl zcela v pořádku," stojí v dokumentech, které se momentálně nachází v archivu v britském Kew.

Tabák ovšem nebyl jediným léčebným prostředkem, který tehdejší lékaři na lodích používali. Mezi další oblíbené léčebné metody patřilo mimo jiné pouštění žilou, nejrůznější přírodní léčiva a samozřejmě i tvrdý alkohol. Ten byl nejen účinnou dezinfekcí, ale i lékem na každou druhou nemoc.

Zkoušeli, jak se přenáší pohlavní choroby

Další podivný "experiment" byl zaznamenán na lodi HMS Gladiator, kde se jedna žena potýkala se sexuálně přenosnými chorobami, což byl u námořníků velmi častý problém. Jak ošetřovatel ženy, tak i úředník, měli se ženou následně "spojení", aby lékaři mohli zkoumat, jakým způsobem a jak rychle se kapavka a syfilis přenášejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám