Hlavní obsah

Pařížanky budou moci po dvou stoletích legálně nosit kalhoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Některé oděvní kreace lze označit za módní zločiny, ale zcela protizákonně se až doteď oblékaly všechny Pařížanky, které si natáhly kalhoty. Výnos z roku 1799 varuje, že kterákoli žena, jež by se chtěla "oblékat jako muž", musí dostat speciální povolení od policie - a tento výnos je stále v platnosti, byť bylo jeho znění několikrát v dějinách zmírněno, napsal list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Většina Pařížanek celý život porušovala zákon, když nosila kalhoty. Nyní je konečně tato část oděvu oficiálně povolena.

Článek

Tak například v roce 1892 byly kalhoty povoleny, "pokud žena drží otěže koně". A v roce 1909 bylo toto uvolnění ještě trochu rozšířeno na ty, "které sedí na bicyklu nebo ho vedou za řídítka".

Když pařížský starosta požádal v roce 1969 šéfa policie, aby vyhlášku zcela sprovodil ze světa, bylo mu řečeno: "Je nerozumné měnit text, jehož předvídatelné či nepředvídatelné variace mohou znovu nastat."

Ovšem s ohledem na to, že kalhoty už se v dnešní době staly stejně nezastupitelnou součástí ženského šatníku jako mužského, vyzvala pařížská městská rada policii, aby vyhlášku definitivně a oficiálně zrušila. Zmírní tím alespoň právní zmatek pařížských policistek; zatímco zmíněný výnos jim kalhoty nepovoluje, jiný zákon jim je - coby součást uniformy - povinně nařizuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám