Hlavní obsah

Pytláci v Tatrách loví sviště samopaly a plynem

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ochránci přírody ve Vysokých Tatrách mají v těchto dnech plné ruce práce. Musí totiž chránit nory svišťů před pytláky, kteří zabíjejí tatranské sviště kvůli sádlu. V těchto dnech se svišti připravují na zimní spánek a jsou vypasení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lidé věří, že sádlo svišťů léčí revma, průdušky a srdce. Z jednoho vypaseného sviště získají pytláci až dva litry sádla, které výhodně prodávají. Dvě deci svištího sádla se prodávají za 40 eur (asi 1000 Kč).

Podle televize Markíza jsou způsoby pytláků každým rokem drastičtější. Samopalem střílejí do nor nebo do nich pouštějí plyn. „Ucpou větrací otvory nory a z propanbutanové lahve pustí plyn. Svišť musí ven, kde ho chytí do pytle a často okamžitě usmrtí,“ říká ředitel správy Tatranského národního parku Pavol Majko.

Dalším způsobem je umísťování pastí u vchodů do nor. „Okolí nor je často rozkopané pytláky. Našli jsme past, v níž byly zachyceny kousky srsti a drápků. Musí umírat ve velkých bolestech, někdy i dva dny,“ uvedl ochranář Pavel Ballo.

Ochranáři v těchto dnech pozorují okolí svištích nor dalekohledy a umísťují zde kamery, s jejichž pomocí mohou pytláky identifikovat. V případě potřeby je připraven zasáhnout i vrtulník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám