Hlavní obsah

Třetina "vyhynulých" zvířat ve skutečnosti někde žije

Novinky, jky
Queensland

Ochránci životního prostředí údajně nafukují situaci s vyhynulými druhy živočichů, ze kterých ve skutečnosti ještě značná část žije. Možná dokonce celá třetina ze savců, které odborníci v posledních několika staletích označili jako vyhynulé, se stále pohybuje po Zemi.

Článek

Některá méně známá živočišná stvoření se držela stranou od lidských pohledů třeba i celých 80 let. Vědci je pak našli většinou jen roky poté, co byli tvorové označeni za vyhynulé.

Příkladem může být okapi, který byl poprvé objeven v Demokratické republice Kongo 1901. Viděn byl v divoké přírodě stále méně a méně, až nakonec zmizel na několik dekád a od roku 1959 nebyl spatřen, až donedávna.

Mělo se za to, že vyhynul a v divoké přírodě již nežije. Před pěti lety však našli pracovníci WWF stopy těchto živočichů v divočině. A takto je to prý i s mnoha dalšími živočichy.

Studie se objevila ve dnech, kdy se přední ochránci přírody chystají na sjezd United Nations v japonské Nagoye, který bude zaměřený na biodiverzitu.

Nebezpečí hrozí, souhlasí vědci

Nová studie bojuje s tvrzením mnoha vědců razících názor, že svět sužuje masový úbytek obrovského množství druhů živočichů, kteří mizí takovou rychlostí, jakou Země ještě nezažila. Studie souhlasí s rizikem vyhubením zvířat následky kácením deštných pralesů či nadměrným rybolovem, polemizuje však se způsobem, jakým jsou živočichové označováni za vyhynulé.

"Identifikovali jsme 187 druhů plazů, kteří jsou označováni za vyhynulé třeba už od roku 1500. Realita je taková, že více než třetina plazů, kteří jsou označováni jako vyhynulí či zmizelí, byla už znovu objevena," uvedla Diana Fisherová z Queensland University v Austrálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám