Hlavní obsah

Číňan je závislý na pojídání živých škorpiónů, snědl jich už přes deset tisíc

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čchang-Ša

Závislosti na nejrůznějších pochutinách, z nichž jednoznačně vede čokoláda, nejspíš nejsou ničím až tak neobvyklým, ale nezkrotná chuť na živé škorpióny už je dost nezvyklá potřeba. Přesně takovou však trpí Číňan, který si podle svých slov na štírech vytvořil závislost. Za 30 let jich prý pozřel minimálně deset tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Číňan si na živých jedovatých štírech pochutnává už třicet let. Ilustrační foto

Článek

Osmapadesátiletý Liou-čchün Li uvedl, že štíra poprvé ochutnal před více než třiceti lety během své výpravy do hor poblíž svého domova v provincii Chu-nan. Přes cestu mu tehdy přeběhl obrovský štír. Místo toho, aby se mu Li vyhnul obloukem, chytil jej a snědl.

„Byl jsem tehdy nějaký naštvaný, tak jsem ho zvedl a ukousl mu hlavu. Chutnalo to sladce jako ořechy a už jsem se toho nezbavil. Pro mě jsou lahodní, jako smažené fazolky,“ vysvětlil Li.

Jed na něj nepůsobí

Muž nyní dokáže na posezení sníst i 20 až 30 živých škorpiónů a proti jejich jedu se zdá být imunní, i když obyčejně může být pro člověka ve větším množství smrtelný.

„Často mě bodli svým jedovatým ostnem, ale nemá to na mě žádný vliv,“ dodal Li.

Podle zdravotníků se Liova potřeba jíst štíry dá vysvětlit tím, že může být závislý právě na jejich jedu, který se v malých dávkách používá v tradiční čínské medicíně k utlumení bolestí způsobených revmatismem.

Reklama

Výběr článků

Načítám